Europass CV voorbeeld en online maken.

Ben je van plan te gaan solliciteren in een EU-lidstaat, je loopt dan algauw tegen het probleem aan dat je je cv op een bepaalde manier moet opstellen en in een bepaalde taal. Om je hierin tegemoet te komen is het Europass CV in het leven geroepen. Maak je gebruik van het Europass-curriculum vitae, dan krijg je met een algemene opmaak te maken. Alle EU-lidstaten accepteren deze standaard waardoor solliciteren buiten Nederland geen drempel moet opwerpen. De reden dat de Europass CV in het leven is geroepen, is dus vanwege het bevorderen van de mobiliteit van arbeidskrachten binnen de EU. Op deze wijze kan er optimaal gebruik worden gemaakt van aanwezige kennis en kunde.

Europass CV opstellen

De Europass-cv stel je op door te gaan naar de Nationale Europass Centra website. Daar kun je sjablonen in gewenste talen downloaden. Je vindt er een reeks voorbeelden en middels de online tool kun je volledig een internationale cv opstellen in de gewenste taal.

CV taal en studie

Taal speelt een belangrijke factor bij een sollicitatie in het buitenland. Op de Europass-cv krijgt taal daarom specifieke aandacht. Zo kun je aangeven wat je niveau is als het gaat om begrijpen, spreken en schrijven. Gekoppeld daaraan zijn codes waardoor vast te stellen valt of iemand wat betreft de taal bekwaam of minder bekwaam is. Door dit soort zaken is het voor een buitenlandse werkgever makkelijk om snel een keuze te maken of iemand nu wel of niet geschikt is voor de job.

Ook wat betreft gevolgde studies biedt de Europass-cv een oplossing als het gaat om vaststellen van het niveau. Elk land heeft een apart systeem wat betreft de classificatie van een opleiding. Door ook hier met codes te werken, kan een buitenlandse werkgever een goed oordeel vormen. De code geeft namelijk aan hoe hoog een bepaalde studie staat aangeschreven waardoor een passende link kan worden gemaakt naar een dergelijke opleiding in het land waar er gesolliciteerd wordt.

Onderdelen Europass-cv

Maak je gebruik van de Europass-cv, dan kan het maken van een internationale curriculum vitae in principe niet misgaan. Voor het invullen maak je gebruik van een standaard layout waardoor noodzakelijke gegevens die op jou van toepassing zijn niet worden gemist. De volgende onderdelen komen voor:

 • Persoonlijke gegevens
 • Taal
 • Ervaring
 • Educatie
 • Vaardigheden

Bij het onderdeel vaardigheden valt er een verdere onderverdeling te maken in:

 • Computer
 • Coördinering
 • Communicatie
 • Aanvullend
 • Bijlagen
 • Overig

Sollicitatiepakket

De Europass-cv is niet het enige document dat je helpt bij het krijgen van een baan in de EU. Middels nog een aantal documenten maakt het onderdeel uit van een pakket waardoor je in staat bent aan te geven wat je aan capaciteiten als werknemer in bezit hebt. De volgende sjablonen maken onderdeel uit van het geheel:

 • Europass Mobiliteit – middels dit document kun je aangeven wat je aan uitwisselingen in portfolio hebt staan.
 • Europass Diplomasupplement – met dit document kun je specificeren hoe je genoten opleiding eruit heeft gezien, op deze wijze kan een werkgever inschatten wat het niveau van een bepaalde diploma is.
 • Europass Certificaatsupplement – hiermee geef je een opsomming weer van vaardigheden die je door je eindstudie hebt opgedaan.
 • Europass Taalpaspoort – hiermee demonstreer je wat je taalcapaciteiten zijn.

Kiezen om van de Europass-cv gebruik te maken is afhankelijk van een aantal factoren. Zo dien je eerst te kijken hoe het staat met je kennisniveau wat betreft de taal van het land waar je solliciteert of de taal die voor de functie is vereist. Staat je niveau op hoog en je weet precies wat voor cv layout daar gangbaar is, schrijf en maak je cv dan zelf. Kun je niet exact zelf inschatten wat je taalniveau is en geldt hetzelfde voor je opleiding, maak dan gebruik van de Europass-cv.