Personalia op je Cv vermelden

De personalia van een cv, ook wel de persoonsgegevens genoemd, behoort tot de opbouw van jouw cv. Het zijn de gegevens die jou kunnen identificeren. Een belangrijk onderdeel, waar vaak te weinig tijd aan besteed wordt.

Hieronder geven we je de belangrijkste onderdelen en zaken die je vooral niet moet vergeten bij het vermelden van je personalia.


Uit welke onderdelen bestaat een goede Personalia?

Het uitgangspunt van de personalia op een cv is dat een manager of recruiter direct contact met jou op kan nemen. En daarnaast jouw naam kent. Het wordt ook wel het visitekaartje van een cv genoemd.

De personalia komt dan ook bovenaan een cv te staan.

Op een cv wordt minimaal verwacht dat de personalia bestaat uit de volgende zaken.

Voornaam en achternaam in jouw personalia

Jouw voor- en achternaam zijn uiteraard het belangrijkste en worden altijd als eerste benoemd. Zorg en dan ook voor dat deze helemaal bovenaan het kopje en je cv komen te staan.

Sommige mensen kiezen er zelfs voor om de namen in lettertype iets te vergroten ten opzichte van de rest.

Adres

Om te communiceren is jouw adres niet zo belangrijk, aangezien je alles via telefoon of email bespreekt. Echter is het voor veel situaties wel handig om jouw volledige adres te noteren.

Een manager, recruiter of werkgever moet namelijk inschatten of dat jij geschikt bent voor de vacature. Wanneer jij té ver het werk woont zal dit een reden kunnen zijn om jou niet uit te nodigen.

Ben jij de geschikte kandidaat, dan is het daarnaast handig dat jouw werkgever je adresgegevens al heeft. Voor bijvoorbeeld het arbeidscontract, het werknemersbestand of voor een verjaardagscadeautje.

Telefoonnummer

Telefoonnummer is ontzettend belangrijk, vergeet niet dat jouw werkgever contact met je op moet kunnen nemen om het goede of slechte nieuws te kunnen geven.

Houdt in je achterhoofd dat je altijd bereikbaar moet zijn voor een werkgever die jouw cv heeft gelezen. Als jij nooit bereikbaar bent via de telefoon kan jij overkomen als onbetrouwbaar.

Tip: Woon jij nog thuis? Zet dan niet je huisnummer op het cv. Je komt afhankelijk over als bijvoorbeeld je moeder de telefoon op neemt.

E-mailadres

Probeer het e-mailadres dat je op jouw cv zet professioneel te houden. Het beste is je voornaam.achternaam@mail.nl. Synoniemen voor jouw naam of een gezinsmail adres is niet verstandig.

Vooral in het begin is jouw e-mailadres zeer belangrijk. Het wordt gebruikt om jou te laten weten of jij door mag naar het sollicitatiegesprek of dat je helaas bent afgewezen.

Extra’s voor op je personalia

Hoewel veel extra zaken verstandig zijn om te vermelden is het niet verplicht. Deze volgende zaken kunnen namelijk een bepaalde discriminatoire werking hebben. Echter kan het voor werkgevers wel een doorslaggevende factor zijn om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Geboortedatum

Een geboortedatum vermelden is niet verplicht, dit kan namelijk leiden tot leeftijdsdiscriminatie.

Echter is het in sommige gevallen wel verstandig om je geboortedatum te benoemen. Bij beroepen waar fysieke arbeid gevraagd wordt, is leeftijd vaak doorslaggevend.

Rijbewijs

Vermeldt je rijbewijs wanneer dit van toepassing is op de werkzaamheden die je gaat verrichten. Het is dus vooral verstandig om je rijbewijs toe te voegen wanneer je gaat werken als chauffeur, koerier of wanneer je veel moet reizen voor je werk. Denk daarbij aan werken voor een detacheerder.

Geboorteplaats

In veel gevallen is het benoemen van een geboorteplaats overbodig. Informatie die niet relevant is voor de vacature.

Het kan in een enkel geval wel handig zijn om het te benoemen, dat kan zijn wanneer jouw herkomst iets toevoegt aan jouw vakgebied.

Voorbeelden zijn:

  • Leraar Spaans: Geboren in Spanje
  • Vertaler
  • Een baan bij een multinational die zaken doet met het land, van jouw herkomst.

Sociale media

Tegenwoordig is het benoemen van sociale media, zoals Linkedin profiel haast niet geen extra meer. De meeste Linkedin profielen bevatten namelijk referenties, connecties en meer waar een werkgever naar kijkt. Om zo te bepalen of dat jij een toegevoegde waarde kunt zijn, naast je werkzaamheden.

Burgerlijke staat

Ben je getrouwd, vrijgezel of in een relatie? Dit heet de burgerlijke staat en dit is een onderdeel dat je kunt benoemen. Het kan helpen om een inzicht te geven in jouw privésituatie.

Wil je solliciteren op een hogere management functie en ben je getrouwd. Dan kan het helpen om dit te benoemen, het laat namelijk zien dat jij een goed stabiel privéleven hebt. Ben je singel dan hoef je dit niet te benoemen.

Geloof of religie op je cv

Het is niet verstandig om je geloof te benoemen op je cv. Het kan afschrikwekkend werken en is niet relevant voor de meeste beroepen.

Benoem je geloof wel wanneer het relevant is voor jouw werkzaamheden.

Website

Het is steeds gebruikelijker dat mensen hun eigen website hebben. Deze kun je benoemen als aanvulling op je cv.
Let wel op een website kan heel persoonlijk zijn en op een verkeerde manier overkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *