Solliciteren

Solliciteren is voor veel mensen niet een alledaagse aangelegenheid, men veranderd maar enkele malen van baan in zijn leven. Echter is het zeer belangrijk om voordat je gaat solliciteren je te verdiepen in de do’s en don’t van het solliciteren en zaken zoals een goed CV en een sollicitatiebrief.

Heb je de schoolbanken verlaten of ben je gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging, gaan solliciteren is waar je mee te maken krijgt. In de meeste gevallen zal dat ook de normale procedure zijn. Je hebt namelijk altijd de optie om voor jezelf te beginnen, maar dat laten we hier buiten beschouwing. Je droombaan binnenslepen is een hele onderneming. Een sollicitatieprocedure is geen simpele aangelegenheid. Naarmate er meer van je wordt gevraagd, des te hoger de eisen zullen zijn en dien je op alles bijna het juiste antwoord te hebben.

Zelf het wiel opnieuw proberen uit te vinden is niet de juiste stap die je hier dient te nemen. Het kost allemaal meer tijd en de kans dat je faalt is groter. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat er meerdere kandidaten azen op de baan en pak je het verkeert aan, dan mis je de boot. Waar je rekening mee moet houden bij het solliciteren en hoe je dat op een effectieve manier kunt aanpakken, daar gaan we nu de aandacht aan besteden.

Stappen solliciteren

Het solliciteren kent een aantal stappen die je dient te volgen nadat je een leuke vacature heb gevonden. Kernonderdelen vormen een sollicitatiebrief, een cv en het voeren van een gesprek.

Je sollicitatiebrief en curriculum vitae zijn vaak de onderdelen waar je het eerst mee begint. Met een sollicitatiebrief geef je je motivatie weer. Je geeft daarmee in principe aan waarom de werkgever jou moet uitnodigen voor een gesprek. Je cv speelt eigenlijk nog een belangrijkere rol. Vaak wordt de meeste aandacht als sollicitant gevestigd op de motivatiebrief. In de praktijk blijkt echter dat recruiters voorkeur geven om eerst naar je cv te kijken. Daarbij dien je rekening te houden met het feit dat er in principe een scan plaatsvindt. Een vluchtige blik en je toekomstige werkgever is al in staat een oordeel te vellen of je wel of niet de kracht bent waar ze naar op zoek zijn. Onderschat de waarde van een cv dus absoluut niet.

Vacatureomschrijving

Wanneer je bij het solliciteren begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, dien je eerst wat huiswerk te hebben gedaan. Het is namelijk van belang dat je exact weet waar de werkgever naar op zoek is. Je dient de vacatureomschrijving daarom eigenlijk te kunnen dromen. Door op deze wijze te werk te gaan weet je precies wat er van je wordt verwacht en waarin je je verder dient te verdiepen. Wanneer je de motivering namelijk neerzet, kun je ook onderdelen aanhalen die in de omschrijving staan. Zo laat je de recruiter tevens zien dat je serieus bezig bent. Naast de vacatureomschrijving is het ook van belang dat je goede achtergrondinformatie omtrent je toekomstige werkgever hebt. Verdiep je bijvoorbeeld in:

 • Ontstaansgeschiedenis
 • Organisatorische uiteenzetting
 • Het management
 • Succesverhalen

Hoe meer je weet des te beter. Natuurlijk dien je dat allemaal ook niet weer in je motivatiebrief neer te zetten. Dat is meer voor het gesprek. Maar met deze informatie op zak zorg je ervoor dat je niet een standaardverhaal neerzet in je brief. Uiteindelijk gaat het om het persoonlijke en hoe unieker je bent, des te meer je een voorsprong opbouwt als het om de selectieprocedure gaat.

Bellen en sollicitatie

Tijdens het solliciteren en dus wanneer je bezig bent met je brief, kan het voorkomen dat iets je onduidelijk is. Schroom in zo’n geval niet om gewoon contact op te nemen met het bedrijf. Gericht vragen stellen over de vacature zelf wordt altijd op prijs gesteld. Het toont namelijk je interesse. Daarnaast, indien het zover komt, kan het voor afbouw van de spanning zorgen tijdens het gesprek.

Indeling motivatiebrief

Wanneer je je motivatiebrief gaat opstellen, ben je uiteraard vrij om zelf de indeling en informatie te bepalen. Toch helpt het om je een beetje te houden aan hetgeen gebruikelijk is wat betreft opbouw. Nogmaals, dit is slechts een indicatie maar het kan je wel op de goede weg helpen. Het echte inhoudelijke, dat dien je uiteindelijk zelf te bepalen door de functieomschrijving goed door te nemen. Kijken we naar de opbouw, het eerste onderdeel waar je mee moet beginnen is een korte introductie. Hier verschaf je wat informatie over jezelf en de functie die je op het oog hebt.

Na de introductie, start je met je motivering. Hier geef je in het kort aan wat je te bieden hebt en hoe dat allemaal aansluit op de functie. Tevens ga je ook in op het feit waarom je zo graag daar wilt werken. Alles onderbouw je met geschiktheid, ervaring, opleiding en wat praktische voorbeelden.

Na dat alles sluit je je brief af en wel op zodanige wijze dat je laat blijken dat je graag het geheel mondeling zou willen toelichten. Bij het solliciteren gaat het er uiteindelijk om dat je met je sollicitatiebrief op gesprek wilt komen en daarom dien je specifiek daarmee af te sluiten.

Curriculum vitae

Bij het solliciteren is niet alleen een motivatiebrief een vereiste, ook een cv dient aanwezig te zijn. Samen met je brief zorgt het ervoor dat je kans kunt maken op een uitnodigingsgesprek en als sollicitant is dat je uiteindelijke doel, jezelf namelijk mondeling verkopen. Naar de cv wordt in eerste instantie kort gekeken door de recruiter. De kunst is het geheel zodanig op te bouwen zodat het voor de recruiter in één oogopslag duidelijk wordt dat jij een geschikte kandidaat bent.

Bij het samenstellen van een cv is het raadzaam je te houden aan een algemene standaard zoals die in Nederland geldt. Op deze wijze is het voor de recruiter makkelijk een cv snel te scannen. Een snelle scan is in eerste instantie vaak ook de werkwijze. Afwijken kan voor een averechtse werking zorgen en ben je serieus, dan is dat iets wat je niet wilt hebben.

Persoonlijke gegevens cv

Het eerste onderdeel wat op je cv dient voor te komen bij solliciteren zijn de persoonlijke gegevens. Voor de recruiter is het namelijk van belang te weten met wie ze te maken hebben. Het gaat hier slechts om enkele gegevens. Met de volgende informatie is de recruiter al dik tevreden en dat is belangrijk bij een eerste kennismaking.

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 •              Adres
 •              Telefoonnummer
 •              Burgerlijke staat
 •              Een e-mailadres

Korte motivering en eigenschappen

Nadat je de persoonlijke gegevens hebt neergezet, betreft het volgend onderdeel op je cv een korte motivering. Daar geef je in het kort aan waarom jij zo geschikt bent voor deze functie en wat je allemaal te bieden hebt. Dit onderdeel dient ook kort te zijn. Gebruik niet meer dan vijf regels.

Bij het solliciteren gaat het om prominente eigenschappen en de werkgever wil dat allemaal graag weten, specifiek gericht op de functie. In je cv dien je dan ook een onderdeel te weiden speciaal aan je sterke kanten. Geef hier kort aan wat je te bieden hebt en illustreer het eventueel met wat praktijkvoorbeelden.

Ervaring en opleiding

Een erg belangrijk punt wat niet op je cv mag ontbreken is je werkervaring en opleiding. Begin altijd met je laatste werkgever en je laatste opleiding en loop zo het rijtje verder af. Wat betreft ervaring, geef duidelijk aan waar je hebt gewerkt, welke periode, wat je er precies deed en wat de naam van de functie was. Ook stages zijn van belang. Voor opleiding geldt hetzelfde. Belangrijk is, dat je daarbij aangeeft of je wel of geen diploma/certificaat in bezit hebt en informatie verschaft omtrent een eventuele studierichting.

Extra informatie

Overige informatie die je kunt meenemen op je cv zijn vermeldingen betreffende hobby’s, vaardigheden, nevenactiviteiten en eventuele referenties. Alles zolang het maar in jouw voordeel speelt.

Sollicitatiegesprek

Kom je uiteindelijk op gesprek, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Uiteindelijk is dat je kans om je te verkopen, dus verdiep je goed in de organisatie en hetgeen er wordt gevraagd. Bedenk zelf vragen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het volgende:

 • Waarom dient de werkgever mij te kiezen
 • Wat weet ik van werkgever
 • Wat maakt mij uniek

Zorg er verder voor dat je goed gekleed bent, altijd de waarheid vertelt, positief ingesteld bent en zelf ook met vragen aankomt.

Solliciteren naar een baan vergt veel energie. Toch hoeft het geen onhaalbare zaak te zijn. Door aandacht te schenken aan hetgeen wij hebben opgenoemd en daar verdere uitbreiding aan te geven, vergroot je je kansen op succes. Uiteindelijk is dat het doel.