Een goede motivatiebrief schrijven: tips en voorbeelden

Een goede motivatiebrief schrijven: tips en voorbeelden

In een motivatiebrief laat je zien waarom juist jij geschikt bent voor de baan waarvoor je solliciteert. Je beschrijft wie je bent en wat je kunt bijdragen aan de functie en het bedrijf of de organisatie. Je haalt kort je CV aan, maar je CV heeft niet de nadruk zoals dat bij een sollicitatiebrief wel het geval is. De nadruk ligt op jou én je motivatie.

Algemene tips voor een goede motivatiebrief

Wanneer je een motivatiebrief schrijft is het belangrijk dat deze in correct Nederlands is geschreven en deze geen spel- en grammatica fouten bevat. Ben je geen ster in het schrijven van brieven? Schakel dan hulp in. Laat een vriend(in) of familielid je brief nakijken en controleren op eventuele taalfouten.

Staat er in de vacaturetekst een sluitingsdatum vermeldt? Zorg dan dat je op tijd je motivatiebrief verstuurd. Het liefst enkele dagen voor de sluitingsdatum, zodat je meteen een goede indruk kunt maken. Wanneer je nog vragen hebt over de vacature kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen en meteen van de gelegenheid gebruik maken door je sollicitatie aan te kondigen.

Gebruik de AIDA-methode

Een methode afkomstig uit de marketingwereld die je kunt inzetten bij het schrijven van een goede motivatiebrief is de AIDA-methode. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Met deze methode kun je namelijk niet alleen een product of dienst verkopen, maar ook jezelf.

Attention

De eerste stap is het trekken van de aandacht van de werkgever of recruiter. Je maakt je interesse in de functie of het bedrijf kenbaar via bijvoorbeeld een e-mail of telefoongesprek.

Interest
Wek vervolgens de interesse van de lezer door je unieke achtergrond, competenties en werkervaring goed onder woorden te brengen. Laat zien dat je enthousiast bent over de functie en klaar voor een nieuwe uitdaging.

Desire
Beschrijf wat jouw toegevoegde waarde is voor de werkgever. Hoe ga jij bijvoorbeeld de kennis en ervaring die je reeds hebt opgedaan inzetten in je nieuwe baan?

Action
Sluit je motivatiebrief af met een ‘call-to-action’: bijvoorbeeld een uitnodiging tot een persoonlijk gesprek.

Opzet van de motivatiebrief

Een motivatiebrief mag je kort en bondig houden. Beperk de lengte in ieder geval tot een A4 (ongeveer 300-400 woorden). Gebruik geen lange zinnen en schrijf niet te formeel, maar laat je persoonlijkheid zien.

De aanhef

Een motivatiebrief begint met een aanhef. Kijk of er in de vacaturetekst een contactpersoon staat genoemd of bel even op om dit na te vragen. Het staat netter en professioneler wanneer je de moeite hebt genomen om uit te zoeken aan wie je de brief schrijft. Wat is de naam van deze persoon en wat is zijn of haar functie? Schrijf je de brief aan een directiesecretaresse, een personeelsfunctionaris of misschien wel aan je toekomstige manager?

Voor een formele motivatiebrief gebruik je de aanhef ‘Geachte heer/mevrouw’. ‘Beste heer/mevrouw’ gebruik je alleen als je een informele motivatiebrief schrijft.

Bijvoorbeeld:

  • Geachte mevrouw De Boer,
  • Beste mevrouw De Boer,

Inleiding

Vervolgens start je de motivatiebrief met een inleiding waarin je jezelf voorstelt en vermeldt voor welke functie je graag in aanmerking komt.  

Voorbeeld:

Naar aanleiding van ons leuke telefoongesprek over het werken bij Perfect CV wil ik graag mijn interesse in de functie van verkoopmedewerker kenbaar maken. Deze functie is mij op het lijf geschreven.

Middenstuk

In het middenstuk motiveer je jouw sollicitatie en vertel je over je ervaring (Interest) en wat jij voor het bedrijf kunt betekenen (desire). Voldoe je niet volledig aan de functie eisen? Vermeldt dan hoe jij je wilt gaan ontwikkelen.

Voorbeeld:

Met twee jaar verkoopervaring en een met succes afgeronde opleiding Small Business en Retailmanagement ben ik klaar voor een junior functie bij Perfect CV. Ik ben georganiseerd, ambitieus en op de hoogte van de laatste ontwikkeling in online marketing. Als verkoper ben ik in mijn element. Ik stap zonder aarzeling op mensen af, heb een vriendelijke uitstraling en tevens een goede telefoonstem.

Perfect CV past bij mij vanwege de diversiteit in klanten en projecten. Dit geeft de functie een mooie extra uitdaging die ik graag aanga. In de afgelopen twee jaar heb ik voornamelijk gewerkt met klanten uit de financiële sector, uw grootste klantengroep. Ik heb reeds een uitgebreid netwerk van adviseurs, banken en verzekeraars in Amsterdam opgebouwd. Mijn netwerk en kennis van online marketing zet ik graag in voor het verhogen van de verkoop bij Perfect CV.

Afsluiting

In een afsluiting stel je een persoonlijk gesprek voor en vermeld je je contactgegevens. Vermeld gerust wanneer je het beste te bereiken bent.

Voorbeeld:

Graag licht ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie en CV verder toe. U kunt mij, bij voorkeur op woensdag, bereiken via jonathan-visser@email.com of 06-12345678.

Met vriendelijke groet,


Jonathan Visser


Download voorbeeld motivatiebrief

Je kunt ter inspiratie de volledige motivatiebrief hier downloaden. Wanneer je de brief per post verstuurd vermeld je zowel je eigen adresgegevens als die van de werkgever. Stuur je jouw motivatie per e-mail? Dan hoef je geen adres te vermelden en start je direct met de aanhef.

Download hier de voorbeeld motivatiebrief.

Voorkom deze fouten

Alhoewel het schrijven van een motivatiebrief niet moeilijk hoeft te zijn, is het wel belangrijk om veelgemaakte fouten te voorkomen. Ter afsluiting vier veelgemaakte fouten die jij niet hoeft te maken:

  • Leg in de motivatiebrief niet de nadruk op jezelf, maar op wat jij kunt betekenen voor de werkgever. Benadruk je competenties en goede karaktereigenschappen en hoe deze van waarde zijn voor de functie.
  • Je CV stuur je samen met je motivatiebrief op (of je geeft een link naar je LinkedIn-profiel). In je brief hoef je dan ook niet je volledige CV op te noemen, enkel 1 of 2 highlights. Zorg ervoor dat je brief een aanvulling is op je CV en niet een herhaling.
  • Vergeet niet de functie te vermelden waarvoor je solliciteert. Vaak staan er namelijk meerdere functies open bij één bedrijf of wordt je brief gelezen door een recruiter die tientallen brieven per dag ontvangt.
  • Maak het makkelijk voor de lezer van je motivatiebrief om contact op te nemen. Ook al staan je contactgegevens op je CV, vermeldt ook je contactgegevens in de brief. Niets is zo vervelend als lang te moeten zoeken naar contactgegevens.  

Staat je motivatiebrief inmiddels op papier? Laat deze door een vriend(in) of familielid nakijken op onduidelijkheden en spel-en grammaticafouten. Als laatste doe je zelf nog een laatste check en verstuur je de brief op tijd.