Werkervaring op je cv. Hoe doe je dat?

Werkervaring weglaten op je cv

De werkervaring op je cv is het belangrijkste onderdeel. Hoofdzakelijk voor werknemers met veel ervaring.

Bij starters is de waarde van de werkervaring meestal gelijk aan de voltooide opleidingen.

Hieronder bespreken we hoe je werkervaring moet noteren. Of je werkervaring moet weglaten op je cv. En of je eerst werkervaring moet benoemen net na de personalia of juist de opleidingen.

Werkervaring weglaten op je cv

Zelf je cv maken?

Waarom moet je werkervaring op je cv zetten?

Met de inhoud van jouw werkervaring kun je laten zien hoe ervaren jij bent en of je geschikt bent voor de functie waarvoor je solliciteert.

Benoem relevante werkervaring op je cv

Wanneer een werkgever of recruiter jouw cv gaat doornemen, kijkt hij als eerste naar de relevantie van jouw werkervaring. Ofwel sluit jouw werkervaring wel echt aan op de vacature.

Dit hoeft dus niet te betekenen dat je exact hetzelfde werk ergens anders gedaan hebt.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij reageert op een vacature waarin een goede receptionist gezocht wordt. Als je ooit achter de servicebalie van een supermarkt hebt gewerkt dan is dit relevante ervaring. Zowel aan de servicebalie als aan de receptie moet je tenslotte klanten vriendelijk te woord staan.

Tip: Kijk goed per baan die je hebt gehad of je een link kunt leggen met de functie waarop je nu solliciteert

Welke werkervaring niet benoemen

Werkervaring die je beter niet kunt noemen zijn banen die niets te maken hebben met de vacature waarop jij wil solliciteren.

Bijbanen

Bijbanen zijn vaak voor een fulltime baan niet interessant. Heb je als bijbaan bijvoorbeeld vakken gevuld en solliciteer je nu op een vacature als receptioniste? Dan is je werkervaring als vakkenvuller minder relevant. Vakkenvullen heeft niet veel te maken met het beroep receptionist. Je kunt deze werkervaring weglaten.

Eigenlijk geldt voor de meeste bijbaantjes (tomaten plukken, kranten bezorgen, schoonmaakwerk etc.) dat je deze het beste kunt weglaten op je cv. Op die manier hou je meer ruimte over voor relevantere werkervaring.

Er zijn wel situaties waar dit wel van toepassing is. Zo kan het zijn dat jij als starter aan de slag gaat en geen werkervaring hebt anders dan bijbanen. Dan is het verstandig deze bijbanen, of de belangrijkste te benoemen. Daarmee laat je zien dat je wel actief bent geweest de afgelopen jaren.

Oude werkervaring

De vuistregel bij oude werkervaring is, dat wanneer deze ouder is dan 20 jaar deze niet benoemd hoeft te worden. Er zijn uiteraard uitzonderingen waarbij dit wel degelijk relevant is.

Ook hier geldt weer: kun je een link maken tussen je oude en de nieuwe baan, dan zet je het op je cv. Hebben de twee banen bijna of helemaal niks met elkaar te maken dan kun je de werkervaring weglaten op je cv. 

Tip: Zorg er wel voor dat de gaten in je cv vult, ook al waren je werkzaamheden niet relevant. Anders zullen hier vragen over worden gesteld.

Hoe zet je jouw werkervaring op je cv?

Nu je weet wat je wel en niet aan werkervaring op je cv moet zetten is het tijd om te kijken naar hóe je het dan allemaal op je cv zet. 

Als je naar de opbouw van een cv kijkt zie je bovenaan je naam en contactgegevens staan en daaronder je profielschets. Daarna komen je werkervaring en je opleidingen aan de orde. Er zijn verschillende manieren waarop je je werkervaring op je cv kunt zetten. 

Hoe hard je ook aan je cv werkt, een recruiter leest het allemaal vrij snel door. Dat is dan ook de reden dat jij het meest relevante onderdeel van je cv bovenaan moet hebben staan. Dat kan werkervaring zijn, maar ook een opleiding. Wanneer je nog niet veel werkervaring hebt is het beter om je opleiding te benadrukken. Heb je een baan gehad die erg dicht in de buurt komt van de functie waar je nu op solliciteert? Zet die dan bovenaan. 

Voorbeelden

In je cv vermeld je welke baan je hebt gehad en hoelang je de functie hebt uitgevoerd. Je werkzaamheden beschrijf je in een paar korte zinnen. Dat komt er dan ongeveer zo uit te zien:

2012–2014: Verkoopster bij schoenenwinkel van Haren in Arnhem. Verantwoordelijk voor het te woord staan van klanten, beantwoorden van vragen en het op orde houden van de winkel. Ook zorgde ik voor het dagelijks bijwerken van de verkoopadministratie.

2014-2018: Assistent-inkoper bij The Sting in Enschede. Mede verantwoordelijk voor het inkopen van kleding en daardoor altijd op de hoogte van de laatste trends. Ik gaf tevens leiding aan een team van 6 verkopers.

Als je een cv aan het opmaken bent is het dus belangrijk om te kijken wat voor de functie waar je op solliciteert het meest relevant is. Dat kan een opleiding zijn, werkervaring of zelfs een cursus. Onthoud goed dat meer niet per se beter is. Een cv van een paar kantjes is vooral veel leeswerk voor de recruiter die het liefst binnen een paar regels ziet of je geschikt bent voor de baan.

Houdt al je werkervaring goed tegen het licht en vermeldt alleen de relevante banen op je cv. De irrelevante werkervaring kun je gerust weglaten op je cv. Op die manier word je cv niet te druk en weet een recruiter of werkgever direct wat hij aan je heeft.

Zelf je cv maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *