Voorbeeld sollicitatiebrief – Gratis downloaden

Het schrijven van een sollicitatiebrief is een serieuze aangelegenheid. Een werkgever is namelijk op zoek naar een persoon die over bepaalde capaciteiten dient te beschikken en een sollicitatiebrief is een eerste introductie om al die kennis en kunde kenbaar te maken. Het maakt tevens niet uit of de vraag groot is of juist minimaal. Een functie zal op een bepaalde wijze ingevuld moeten worden en de eisen blijven dan ook altijd hetzelfde. Als sollicitant zal je dus altijd tot het uiterste moeten gaan wil je kans maken op een sollicitatiegesprek. Zie het eigenlijk zo, de werkgever kent je nog helemaal niet. Op wat voor wijze zorg je ervoor dat, dat anders wordt? Schrijf een sollicitatiebrief met daarbij een curriculum vitae en doe dat direct goed. Je hebt namelijk één kans, dus benut die. Doe je het goed, je sollicitatie krijgt een staartje. Doe je het verkeert, het is dan gewoon einde verhaal en het persoonlijk gesprek komt niet.

Nu heb je altijd de mogelijkheid om een voorbeeld sollicitatiebrief te bekijken om zo je kansen te vergroten. Maar het probleem hierbij is, dat je iets leest dat betrekking heeft op een ander of een algemene situatie. Natuurlijk is dat een houvast, alleen dien je nog een stapje terug te gaan. Een voorbeeld sollicitatiebrief is op een bepaalde manier opgesteld en die opstelling is eigenlijk altijd hetzelfde ongeacht de functie. Het is dus belangrijk dat je eerst weet hoe in het algemeen een brief is opgebouwd. Heb je dat eenmaal door, dan heeft het nut om naar een specifieke voorbeeld sollicitatiebrief te bekijken. Jij als sollicitant kan de informatie dan beter interpreteren en gericht vertalen naar jouw specifiek situatie. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief dien je dus rekening te houden met de opstelling en hetgeen gebruikelijk is. Die aspecten gaan we nu uitwerken.

Opstelling

Wanneer je voorbeeld sollicitatiebrieven goed bekijkt, dan is er een regelmaat te ontdekken. Aan de indeling is namelijk op een bepaalde manier vormgegeven. Het beste is, dat ook jij je hieraan houdt bij het schrijven. In het algemeen valt het volgende te onderscheiden:

  • Openingsgedeelte
  • Inhoud
  • Afsluiting

Openingsgedeelte

Je dient op de één of andere manier het ijs te breken met je brief en daarom is een unieke openingszin van groot belang. Theoretisch is dat makkelijk gezegd, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Een goede houvast biedt daarom een voorbeeld sollicitatiebrief. Heb je geen idee hoe je moet beginnen, bestudeer een paar van zulk soort brieven en maakt een vertaalslag naar jouw eigen situatie. Neem dit onderdeel altijd mee. Zorg ervoor dat je twee tot drie zinnen hiervoor gebruikt. Met maar een paar woorden maak je geen goede indruk. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je refereert naar de vacature.

Inhoud

De inhoud is het grootste deel van je sollicitatiebrief. Hier gaan we straks dieper op in. Belangrijk is, dat je bij dit onderdeel er altijd voor zorgt dat hetgeen je zegt ook direct relevant is voor de functie. Ook dien je dingen niet negatief te verwoorden. Bestudering van een voorbeeld sollicitatiebrief geeft je hierover een idee. Je zal dan ook merken dat de functieomschrijving goed bekeken is en er daarop verder wordt voortborduurt.

Afsluiten

Uiteindelijk dien je je sollicitatiebrief ook af te sluiten. Wanneer je kijkt naar een voorbeeld, dan zal het je opvallen dat het laatste gedeelte wordt afgesloten door gesprek en cv te noemen. Hier dien je aan te geven dat je dus je cv nader wilt toelichten middels een gesprek. Kijk naar een voorbeeld sollicitatiebrief voor de verwoording. Vaak zijn het standaardzinnen, maar vergeten dien je het absoluut niet. Hou het ook kort.

We gaan nu wat dieper in op de inhoud van je sollicitatiebrief.

Aandacht

Wanneer je een voorbeeld sollicitatiebrief leest, dan zal je merken dat de brief op een positieve wijze is geschreven. Op een bepaalde manier trekt het je aandacht en daar ligt dus het geheim. Jij als sollicitant moet je brief ook op een zodanige manier schrijven waardoor de aandacht van de recruiter behouden blijft. Je wilt namelijk dat de recruiter het gehele verhaal leest, dus zorg ervoor dat je dat op pakkende wijze doet, net zoals in het voorbeeld.

Gerichte ervaring en kennis voorbeeld sollicitatiebrief

In een voorbeeld sollicitatiebrief zal er ook informatie voorkomen over opgedane kennis en ervaring. Lees goed over wat voor ervaring en kennis het met name gaat. Stel dat het om een functie voor een accountant gaat, je zal dan merken dat er specifiek over kennis en ervaring wordt gesproken die met accountancy te maken heeft. Dat je ooit als student in een bakkerij hebt gewerkt, dat zal je daar niet zien staan. In je sollicitatiebrief gaat het om gerichte ervaring en kennis. Ervaring en kennis zoals de werkgever dat graag ziet en dat jij uiteraard in bezit hebt. Je moet bij het schrijven namelijk goed in staat kunnen zijn om een scheiding te maken in wat wel en niet betrekking heeft op de functieomschrijving. Alleen het relevante dat noteer jij.

Informatie kort en krachtig

Informatie die je weergeeft dien je kort en krachtig te houden. Bekijk een voorbeeld sollicitatiebrief en bestudeer hoe de informatie daar is weergegeven. Een ellenlang verhaal zal je niet tegenkomen. De recruiter stelt dat namelijk absoluut niet op prijs. Jij bent namelijk niet de enige kandidaat. Als je het voorbeeld goed bekijkt, zal je ook zien dat zinnen kort worden gehouden en dat de brief niet vol vaktermen zit. Hanteer dezelfde methode en je vergroot zo je succes.

Enthousiasme

Bij het lezen van een voorbeeld sollicitatiebrief zal je ook het enthousiasme van de kandidaat tegenkomen waarom hij of zij zo graag de functie zou willen vervullen. Ook dit is een essentieel onderdeel. Bekijk goed hoe alles verwoord is en pas dat toe op jouw specifieke situatie. De kunst is om alles zo kort mogelijk uit een te zetten maar dan wel met effect.

Sterke punten

Afhankelijk van de functie zal je ook over bepaalde kwaliteiten dienen te beschikken. Reageer je bijvoorbeeld op een functie voor klantenservicemedewerker, goed kunnen omgaan met mensen, vriendelijk en een duidelijke stem zijn een paar van de vereisten die je in bezit dient te hebben. In het algemeen kun je dat soort zaken omschrijven als de sterke punten die je in bezit hebt. In een voorbeeld sollicitatiebrief vormt de opsomming hiervan een essentieel onderdeel. Besteed aandacht aan de wijze waarop dat alles wordt geformuleerd en vertaal het naar jouw eigen situatie.

Werkverleden

Wat betreft werkverleden, afhankelijk van de situatie kan er wel of geen sprake hiervan zijn. Ben je pas afgestudeerd, dan zal je niet echt een relevant werkverleden hebben. Je zal voornamelijk simpele bijbaantjes gehad hebben die niet echt een bijdrage leveren aan het predicaat: geschikte kandidaat voor de functie. Maar dat moet absoluut geen punt zijn. Vaak is daar begrip voor en uiteraard zijn er junior en senior functies die hiermee dus rekening houden.

Is het zo dat je een relevant werkverleden hebt, in een voorbeeld sollicitatiebrief komt dat absoluut naar voren. Jij dient dat ook in jouw brief te vermelden. Je moet er wel rekening mee houden dat wat voor jou duidelijk is, voor een ander weer niet. Geef daarom niet alleen de naam van de functie weer, vertel ook wat je precies deed en hoelang je dat hebt gedaan. Ook hier geldt weer kort en bondig.

Op gesprek komen

Het doel van je brief is, dat je uiteindelijk een uitnodiging ontvangt om op gesprek te komen. Alleen het voorgaande meenemen is niet voldoende. Geef expliciet aan dat je het één en ander graag mondeling zou willen toelichten. Als je kijkt naar een voorbeeld sollicitatiebrief, dan is de kans groot dat er met deze zin wordt afgesloten. Kijk naar de wijze van formulering en integreer dat in jouw eigen brief.

Gebruikmaken van een voorbeeld is absoluut geen verkeerd idee bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Wel is het van belang dat je weet waarom een voorbeeld sollicitatiebrief op een bepaalde manier is opgesteld. Heb je dat door en je kunt de vertaalslag naar je eigen situatie maken, de kans is groot dat er een perfect resultaat naar voren komt.