Cursussen die goed op je cv staan

Cursussen die goed op je cv staan

Je cv is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Dat weet je al lang. Je weet natuurlijk ook dat mensen verwachten in je cv te lezen wat je werkervaring is. Maar wist je ook dat je als je wel eens een cursus hebt gevolgd, je dat ook op je cv kunt vermelden? We geven je 3 voorbeelden van cursussen die goed op je cv staan.

Cursussen die goed op je cv staan

Ervaring die anderen niet hebben

Wanneer je een cursus hebt gevolgd en, nog beter, hebt afgerond heb je weer wat extra ervaring opgedaan die collega sollicitanten misschien wel niet hebben. Een stapje voorlopen op je concurrentie is natuurlijk altijd mooi meegenomen. 

Maar niet elke cursus is relevant om te vermelden. Het is leuk dat je een cursus boetseren hebt gevolgd, maar daar heb je vrij weinig aan in je baan als ict’er. Welke cursussen staan wel goed op je cv? En hoe vermeldt je deze het beste op je cv?  

Zelf je cv maken?

Is de cursus die je op je cv wil zetten relevant?

Waar je ook op solliciteert, je cv moet altijd relevant zijn. Dat betekent dat de cursussen die je erop wilt zetten ook relevant moeten zijn voor de baan waarop je solliciteert. Dat kan ook betekenen dat je misschien wel een cursus hebt gevolgd die relevanter is voor de baan dan de werkervaring die je hebt. Het is dan helemaal niet gek om die cursus boven je werkervaring te plaatsen. 

Deze cursussen kun je noemen op je cv

Of een cursus relevant is ligt natuurlijk aan de baan waarop je solliciteert. Maar er zijn bepaalde cursussen die het altijd waard zijn om te vernoemen op je cv. We geven je 3 voorbeelden van cursussen die goed op je cv staan:

  • Taalcursus: Het is altijd van toegevoegde waarde als je meer dan één taal spreekt. Vooral als het een taal betreft waarmee veel handel wordt gedreven. Engels, Spaans, Frans en Duits zijn talen die erg handig zijn om te spreken.
  • EHBO cursus: Een EHBO cursus in je broekzak of misschien zelfs wel eens een bedrijfshulpverlening cursus gevolgd? Zet deze dan vooral op je cv. Het is altijd handig (of zelfs verplicht) om iemand op de werkvloer te hebben die weet wat hij of zij moet doen in het geval van nood. 
  • Verdiepende cursus: Heb je een cursus gevolgd die zorgt dat je je meer verdiept hebt in je vak? Dan kun je dat zeker op je cv zetten. Wil je bijvoorbeeld in een sportschool aan de slag als fitnessinstructeur? Dan is een cursus Sportvoeding natuurlijk een mooi pluspunt op je cv. En wil je een baan in de zorg dan is een cursus Omgaan met conflict en agressie een mooie bijkomstigheid. 

Zelf je cv maken?

Hoe zet je de cursussen op je cv?

Wanneer je een cursus op je cv zet wil je dit natuurlijk wel op de goede manier doen. Bedenk eerst of de cursus relevant is voor de baan. Kijk daarna ook of het niet te lang geleden is dat je de cursus hebt gedaan. De technologie gaat sneller dan je denkt en soms zijn cursussen simpelweg verouderd. 

Denk je dat jouw cursus je gaat helpen bij het solliciteren dan zet je hem op je cv. Je zorgt in ieder geval dat je naam van de cursus vermeldt en bij welk instituut je de cursus hebt gevolgd. Ook schrijf je in je cv of je een certificaat voor de cursus behaald hebt.

Hieronder een voorbeeld van hoe je een relevante cursus in je cv opneemt

  • 2018 – Cursus Spaans (Holandalucia, Arnhem) (Certificaat: Ja)
  • 2017 – Cursus Sport en Voeding (Start 2 Move, Den Haag) (Diploma/certificaat: Ja)

Het is altijd goed om cursussen op je cv te zetten, mits ze relevant zijn. Het laat zien dat je leergierig bent en dat je de tijd neemt om je te verdiepen in je vakgebied. 

Is een cursus die je hebt gevolgd toch wat vergezocht en niet relevant voor de vacature waar je op solliciteert? Zet deze cursus dan niet op je cv, dat zaait alleen maar verwarring.

Lees ook:
Detachering op je cv vermelden: hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *