Een gat in je cv? Zit er niet mee!

gat in je cv

Met deze vijf gouden tips vormt een gat in je cv geen enkel probleem

Heb je een ‘gat’ in je cv? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Er zijn maar heel weinig mensen die echt helemaal niets doen. Werkgevers weten dat ook.

Van een gat in je cv zullen ze dan ook geen probleem maken, zolang je er een verklaring voor hebt en duidelijk kunt maken wat je in die tijd gedaan hebt.

Dat kan een studie zijn of vrijwilligerswerk, je kunt zelf ziek geweest zijn of mantelzorg hebben verleend aan een familielid. Misschien heb je je baan opgezegd om je kinderen op te voeden. Het zijn allemaal plausibele redenen, waar weinig werkgevers een probleem van zullen maken. Het kan ook zijn, dat je een sabbatical hebt genomen om je batterij weer helemaal op te laden, of die wereldreis te maken die nog op je bucketlist stond. Wat de reden ook is: als je duidelijk kunt maken dat je beschikbaar en geschikt bent voor je nieuwe baan, dan vormt dat gat in je cv geen probleem. Zeker niet als je de volgende tips voor het schrijven van je cv opvolgt.

Tip 1: Zorg dat je voorbereid bent

Je weet dat je een gat in je cv hebt, dus kun je verwachten dat daar vragen over gesteld worden tijdens het sollicitatiegesprek. Wees daarop voorbereid. Oefen bijvoorbeeld met je partner, vriend of vriendin, zodat je je verhaal overtuigend kunt brengen.

Tip 2: Maak van een nadeel een voordeel

Als je werkloos bent, met zwangerschapsverlof gaat, een sabbatical neemt of op een andere manier een gat in je cv oploopt, zorg dan dat je in die periode voldoende activiteiten onderneemt om je competenties te behouden of te vergroten. Volg cursussen of doe vrijwilligerswerk, je toont daarmee dat je serieus bezig bent en gemotiveerd om weer aan het werk te gaan.

Tip 3: Lieg niet over het gat in je cv

Eerlijk duurt het langst, dat geldt ook voor je cv. Als uitkomt dat het niet waar is wat er in je cv staat, dan kun je die nieuwe baan vergeten. Liegen is overigens iets heel anders dan niet de gehele waarheid vertellen. Als je denkt dat een bepaalde periode of activiteit nadelige invloed op je kansen heeft, dan mag je die gerust weglaten. Wees er dan wel op voorbereid dat je tijdens een eventueel sollicitatiegesprek vragen krijgt over die periode.

Tip 4: Maak een vaardigheden cv in plaats van een chronologisch cv

Overweeg om in plaats van een chronologisch cv een zogeheten vaardigheden cv te maken. Daarin vermeld je naast je personalia vooral gegevens die te maken hebben met de voor de vacature benodigde vaardigheden, zoals opleidingen, cursussen en werkervaring.

Tip 5: Gebruik je motivatiebrief

Behalve je cv verstuur je bij je sollicitatie ook een motivatiebrief. Daarin heb je de gelegenheid om dieper in te gaan op het gat in je cv. Verklaar waarom het is ontstaan en geef aan wat je hebt gedaan om je in die periode te blijven ontwikkelen.