Hoe recruiters kijken naar jouw cv

Of jij nu gaat solliciteren voor een functie bij een bedrijf of bij een uitzendbureau, een goed cv is belangrijk. Jouw cv kan je maken of breken. Het is namelijk het eerste wat recruiters van jou zien. Je kunt dus maar beter goed voor de dag komen. Maar waar letten recruiters eigenlijk op, wanneer ze jouw cv bekijken?

Een verzorgd cv

De eerste indruk van het cv is ontzettend belangrijk. Recruiters zien in een oogopslag of jouw cv er netjes en verzorgd uitziet. Ga dus voor een duidelijke lay-out, en let er op dat je geen taal- of spelfouten maakt. Een mooi, grafisch vormgegeven cv is leuk, maar zorg er wel voor dat het geen kermis wordt. Het gaat er namelijk vooral om dat jouw cv duidelijk is. Sla verder je cv altijd op als PDF-bestand. Zo blijft je lay-out, ook als de recruiter jouw cv opent, intact.

De harde eisen

In de meeste vacatures wordt er duidelijk aangegeven wat de belangrijkste eisen zijn om in aanmerking te komen voor een functie. Voldoe jij aan deze eisen? Dan is het belangrijk dat je dat duidelijk op je cv vermeldt. Een recruiter zal een cv namelijk altijd scannen op bepaalde woorden en zinnen, die aangeven dat je aan de harde eisen van de vacature voldoet. Er is tegenwoordig zelfs software beschikbaar, die de recruiters dit werk uit handen neemt! Dus, volg jij een opleiding die helemaal bij de vacature aansluit? Of heb jij competenties die perfect passen bij de functie? Zet het duidelijk op je cv! Dit betekent wel dat je per sollicitatie je cv wellicht een beetje moet aanpassen.

Volledigheid

Probeer een volledig beeld van jezelf te geven, en zorg voor een compleet cv. Als student kan dit soms moeilijk zijn. Je hebt immers nog niet zoveel ervaring. Echter, jouw opleiding is ook ervaring, en ook je bijbaantjes kun je prima op je cv zetten. Heb jij vakken gevuld in de supermarkt, of voor een uitzendbureau bij verschillende horecagelegenheden gewerkt? Ook daar heb je vast van alles geleerd! Vermeld het dan ook gewoon op je cv, en zet erbij welke competenties je hebt ontwikkeld. Zo zien recruiters dat je bezig bent geweest met je persoonlijke ontwikkeling, en dat je er niet voor terugdeinst om hard te werken.

Dus, als jij wilt dat recruiters helemaal enthousiast worden van jou, zorg dan voor een netjes en volledig cv, en vermeld duidelijk dat jij aan alle eisen voldoet!