Op zoek naar de beste vacaturebank van Nederland

Iedereen die ooit gezocht heeft naar een baan kent ze wel: vacaturebanken ook wel vacaturesites genoemd. Van Monsterboard tot Indeed en van Jobbird tot de NationaleVacaturebank: je ontkomt er haast niet aan. Zoeken lijkt haast onmogelijk op al die vacaturesites. Zo is het lang niet altijd duidelijk hoe je het beste kunt zoeken in een vacaturebank en waarop je kunt filteren. Wat is voor jou de beste vacaturebank? Een lastige vraag, die ook lastig te beantwoorden is.

de beste vacaturebank

In de regel werken de meeste vacaturesites hetzelfde. Opdrachtgevers (bedrijven, overheid, etc.) plaatsen een vacaturetekst waarop je als zoeker kunt reageren. Vaak dien je je hiervoor aan te melden zodat de vacaturebank je ook gerichte e-mails en alerts kan sturen. Wanneer je je profiel zo volledig mogelijk invult is het andersom ook mogelijk dat potentiële werkgevers jou vinden. Een win-win situatie toch?

Het zoeken naar een geschikte baan op een vacaturebank lijkt echter soms op het zoeken naar een speld in een hooiberg. En vaak word je nog omgeleid naar de site van een recruiter of externe partij zodat je zoektocht nog lastiger wordt. Om te kunnen bepalen welke vacaturebank voor jou geschikt is, is het daarom ook verstandig om vóór je zoektocht ze even voor jezelf op een rij te zetten.

Vacaturebank per vakgebied

Wanneer je algemeen op zoek bent naar een baan en je hebt niet echt een voorkeur voor een vakgebied, dan voldoen de grote vacaturebanken natuurlijk. Maar mocht je nou specifieker op zoek zijn naar een baan, dan is het vaak lastiger. Wist je bijvoorbeeld dat je vacaturesites hebt speciaal voor mensen in de financiële sector (finance.nl), de bouwsector (Bouwvacatures) of voor werken bij gemeenten (gemeentebanen.nl)?

Je kunt veel gerichter zoeken naar die ene baan die voor jou het verschil maakt wanneer je kunt zoeken in het vakgebied waar je hart ligt. Verstandig is daarom ook om eerst voor jezelf duidelijk te krijgen in wat voor soort vak of in welke regio je wil werken. Dit beperkt het aantal mogelijkheden, maar ook het aantal keuzes!

WerkXYZ

Werkxyz de in 2011 opgerichte loopbaanbegeleider en vacaturesite van Nederland, is in de afgelopen jaren veel meer dan dat geworden.

Op dit bieden ze ook nog de diensten, Outplacement, Organisatieadvies, Vacaturematch en Trainingen en workshops aan. Een zeer veelzijdig bureau, dat voor vele verschillende zaken in te schakelen is.

Monsterboard

Monsterboard is van origine een Amerikaans bedrijf en is een zeer populaire vacaturesite. Het is ooit opgericht in 1994 en in Nederland werden de eerste stappen in 1998 gezet. Je kunt er niet alleen terecht om een bepaalde vacature te zoeken. Monsterboard is namelijk ook gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning middels Social Media. Daarnaast organiseren ze events en is er een carrière platform beschikbaar om je als werkzoekende verder te helpen bij het zoeken naar een passende baan.

Indeed

Een vacaturesite met vestigingen in meer dan 60 landen, dat is Indeed. Het is in 2004 opgericht door Paul Forster en Rony Kahan. Indeed maakt deel uit van Recruit Holdings Corporation en werkt volgens het pay-for-perfomance principe. Bij Indeed kun je naast vacatures op de eigen website ook zoeken naar banen die op andere websites staan. Zoeken naar een baan kan op functie, trefwoord of bedrijf met daaraan gekoppeld een plaats. Het is ook mogelijk om vacatures middels e-mail te ontvangen en zoeken op je mobiel wordt mogelijk gemaakt door de speciale apps van Indeed.

Nationale Vacaturebank

Een vacaturesite waar ook veel gebruik van wordt gemaakt is de Nationale Vacaturebank. Dagelijks kun je er een reeks aan nieuwe vacatures vinden en de banen zijn op elk niveau afgestemd. Ongeacht plaats, sector of opleiding, je vindt er altijd wel wat dat past bij jouw situatie. Deels verantwoordelijk hiervoor is het gebruiksvriendelijk zoeksysteem. Daarnaast is het ook mogelijk je in te schrijven voor de “Vacature Alert”. Middels dit systeem ontvang je dagelijks vacatures die op jou aansluiten.

Jobbird

De diensten van Jobbird worden wereldwijd aangeboden. Je hebt een keuze uit ruim 140.000 vacatures en ongeveer 70.000 bedrijven zijn er actief. Het bedrijf is in 2011 opgericht. Ongeacht je achtergrond, je kunt altijd gebruikmaken van Jobbird als vacaturesite. Freelancer, trainee, recruiter, bedrijf of gewoon werkzoekende, het maakt allemaal niet uit. Wat zeer handig bij Jobbird is, is dat je er uitvoerige bedrijfspresentaties vindt. Op deze wijze kun je een goed beeld vormen omtrent de in te vullen functie. Voor bedrijven is het plaatsen van een vacature gratis. Wil je echter dat je vacature opvalt, dan is het mogelijk om tegen betaling je plaatsing alsnog een boost te geven.

NederlandVacature.nl

Ooit als regionale vacaturesite begonnen in 2004, tegenwoordig opereert NederlandVacature.nl ook landelijk. Naast bediening van de banenmarkt in Nederland is NederlandVacature.nl als vacaturesite ook actief in België. Bij NederlandVacature.nl vind je banen die direct afkomstig zijn van de werkgever. Tevens vind je er uitvoerige informatie over elke werkgever. Heb je advies nodig, dan kun daar altijd een beroep op doen. Speciaal daarvoor is er een helpdesk aanwezig. De vacatures die je op de website vindt, zijn altijd actueel.

Specifiek zoeken

Zo. Je hebt de ideale vacaturebank voor je zoekopdracht gevonden. En nu? Ook al wil je graag in de bouw werken, er zijn nog steeds volop keuzes. Gelukkig bieden de meeste vacaturesites je de mogelijkheid om je zoekopdracht te verfijnen. Filteren kan vaak op regio of afstand, fulltime of parttime en ga zo maar door. Heel handig wanneer je niet te lang wil bladeren door (voor jou) oninteressante vacatures.

Groot aanbod of niet?

Zoals hierboven al staat geschreven is een nadeel van een specifieke vacaturebank dat het aanbod vaak klein is. In ieder geval kleiner dan bij algemene vacaturesites. Een belangrijke vraag die je je daarom moet stellen bij het zoeken naar een baan is daarom de volgende: wil ik in een specifiek vakgebied komen te werken of maakt het niet zoveel uit? Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt kunt je veel gerichter gaan zoeken en wordt die hooiberg ineens een stuk kleiner.