Een Sollicitatiegesprek – Hoe voer je die succesvol?

Wanneer je uit de grote stapel met cv’s en sollicitatiebrieven bent geselecteerd, dan wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

In jouw sollicitatiebrief en cv staan natuurlijk de rededen waarom jij zo geschikt bent voor de vacature. Echter wil een recruiter of manager natuurlijk zien hoe jij overkomt. Dat doet hij of zij aan de hand van het sollicitatiegesprek.

Ben je een sociaal persoon of juist meer gesloten. Dat valt alleen op te maken aan de hand van een gesprek.

sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek soorten

Voordat je daadwerkelijk aangenomen wordt, zul je door de hele procedure moeten lopen. Die bestaat meestal uit 3 opeenvolgende gesprekken.

Ben je ze allemaal positief doorlopen, dan ben jij de gelukkige kandidaat die het geworden is.

Intakegesprek / eerste sollicitatiegesprek

Je intakegesprek ofwel je eerste sollicitatiegesprek is de belangrijkste. Het geeft een mogelijke leidinggevende een inzicht in wie jij bent.

Het gaat hier om een kennismaking. Je vertelt over jezelf, wat je gedaan hebt en waarom je komt solliciteren. Dit gesprek is er vooral om af te tasten of dat jij de juiste persoonlijkheid hebt.

Tweede sollicitatiegesprek

Je bent door het intakegesprek gekomen en uitgenodigd voor je vervolge sollicitatiegesprek. Daarbij is het tweede sollicitatiegesprek is het meest inhoudelijke gesprek.

Tijdens dit gesprek moet vooral naar boven komen of dat jij wel competent genoeg bent voor de vacature. Het kan natuurlijk zo zijn dat je overdreven hebt over je ervaring of zelfs gelogen hebt op je cv.

Een assessment is een steeds vaker voorkomende manier om erachter te komen of dat jij over de juiste vaardigheden beschikt. Dit is een test of zijn meerdere tests die jou op meerdere vlakken kunnen beoordelen.

Arbeidsvoorwaarden

Tijdens het laatste gesprek komen de arbeidsvoorwaarden ter spraken. Het wordt ook wel het arbeidsvoorwaardengesprek genoemd.

De werkgever heeft besloten om met jou verder te gaan, omdat jij de meest geschikte kandidaat bent.

Op de vacature staat meestal een salarisindicatie. Echter kun jij meestal hier over onderhandelen. Voordat je begint met het gesprek moet je goed nadenken over het salaris dat je zelf minimaal moet verdienen.

Het is verstandig om te kijken naar je eigen levensonderhoud. Stel jezelf de vraag: Wat heb ik nodig om maandelijks rond te komen?

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de huidige situatie, is er veel vraag naar jouw beroepsgroep. Dan kun je wat meer vragen.

Ook belangrijk is dat je weet dat er altijd het minimumloon moet krijgen, dat bij jouw leeftijd past.

Voorbereiding Sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk. Besteed je veel aandacht aan de voorbereiding dan betaald dat zich altijd uit.

Voordat je naar het gesprek gaat moet je jezelf een aantal vragen stellen.

Wie is je contactpersoon?

Als je weet wie jouw contactpersoon is tijdens het sollicitatiegesprek, dan is het verstandig om daar alles over op te zoeken wat je kunt.

Het kan erg helpen om tijdens een gesprek inhoudelijk over hem of haar een aantal vragen te stellen. Zo kom je geïnteresseerd over en je leert de organisatie beter kennen. Meestal vloeien daar weer gesprekken uit voort.

Het kan natuurlijk zijn dat je contactpersoon voor het eerste sollicitatiegesprek anders was dan voor de tweede. Bereid je dus voor elk gesprek individueel voor.

Tip: Gebruik Linkedin om het profiel te bekijken, vaak komt het voor dat je via iemand anders ook nog eens een connectie hebt.

Wat weet ik van het bedrijf of de instelling?

Belangrijk is natuurlijk precies te weten wat het bedrijf of de instelling waar jij solliciteert doet.

Vooral is het dan belangrijk om precies uit te zoeken op jouw vakgebied, waar zij in uitblinken. Of juist waar jij een toegevoegde waarde kunt bieden.

Tip: Zoek in Google en lees artikelen

Meest gestelde sollicitatievragen

Tijdens het sollicitatiegesprek gaan er sollicitatievragen gesteld worden.

De belangrijkste staan hier opgesomd, het beste is om zelf van te voren deze vragen te beantwoorden. Dan ben je goed voorbereid en weet je direct antwoord te geven.

  • Waarom wil je hier komen werken?
  • Kun je iets vertellen over jezelf?
  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
  • Kun je drie goede en drie slechte eigenschappen noemen van jezelf?
  • Kun je een voorbeeld geven van een doel dat jij bereikt hebt waar je trots op bent?
  • Vragen die ook gesteld zullen worden, zijn vragen die functiegebonden zijn. Denk daar dus goed over na.

Sollicitatiekleding – Formeel of Informeel?

Voordat je de sollicitatiekleding uitkiest of aandoet, moet je in je achterhoofd houden voor wat voor een bedrijf je gaat werken. Een formeel of informeel bedrijf?

Als timmerman ga je niet in een driedelig pak naar het sollicitatiegesprek. Een nette bloes of overhemd, met een nette spijkerbroek volstaat dan.

Bij een meer formele organisatie, zoals een accountantskantoor. Is de verwachting wel dat je minimaal in pak komt.

Waar vindt het sollicitatiegesprek plaats?

Je weet waar het gesprek plaats vindt, dus bereid je hier op voor. Het vervelendste is wanneer je onnodig stress hebt over het feit of dat je wel op tijd komt.

Reken altijd op 10 – 15 minuten extra tijd. Langer wachten is altijd beter dan net te laat. Overigens kan er ook een file zijn, wanneer je ruim genoeg tijd hebt ingepland hoeft dit geen probleem te zijn.

Meenemen naar het sollicitatiegesprek

Het is verstandig om alles wat je op hebt gestuurd ook zelf uitgeprint mee te nemen. Dit betekent, je sollicitatiebrief, cv en of mail contact.

Uiteraard lees je alles nog een keer goed door voordat je het gesprek in gaat. Maar het kan onverhoopt voorkomen, door bijvoorbeeld spanning, dat je het even niet meer weet. Dan is het handig om naslagwerk te hebben waar je op terug kunt vallen.

Het sollicitatiegesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek moet je zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen overkomen. Daarbij horen een aantal zaken die daarvoor zorgen.

  • Een ferme handdruk
  • Oogcontact
  • Non-verbale communicatie
  • STAR methode om je capaciteiten te onderstrepen

Handdruk

Tijdens de eerste kennismaking is de eerste indruk heel belangrijk. Deze eerste indruk begint bij een ferme handdruk. Geef een sterke handdruk en stel jezelf voor.

Oogcontact

Tijdens de handdruk, maak je voor het eerst oogcontact. Kijk je weg dan kun je daarmee de indruk wekken dat je iets te verbergen hebt.

Bij het gesprek zorg je ook voor oogcontact. Staar de interviewer niet aan, maar doe dit zo natuurlijk mogelijk.

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijker dan je zou denken, het geeft iemand binnen nog geen seconde de kans om over jou een beeld te vormen.

De manier waarop jij overkomt, zonder iets te zeggen is de non-verbale communicatie. Dat kan een gezichtsuitdrukking zijn, maar ook de manier waarop jij staat. Denk dus goed aan jouw houding, ook wanneer je wacht op het gesprek bij het bedrijf.

Tip: Een eenvoudige tip is om af en toe een glimlach te laten zien.

Tip 2: Spiegel gedrag van je gesprekspartner. Dit kan tot extra vertrouwen en een connectie leiden.

STAR methode om jouw capaciteiten te onderstrepen

De STAR methode is ontwikkeld speciaal voor functionerings- en sollicitatiegesprekken.

Het is dé manier om op een gestructureerde wijze te laten zien hoe jij een probleem of situatie aanpakt en oplost.

Dit kan tijdens een sollicitatiegesprek een hypothetisch situatie zijn. Of een situatie die voorgevallen is tijdens jouw carrière.

STAR is een stappenplan die bestaat uit 4 stappen, die je moet doorlopen.

  1. Situatie (Welke situatie deed zich voor?)
  2. Taak (Wat was jouw taak om de situatie op te lossen?)
  3. Actie (Welke actie heb je ondernomen?)
  4. Resultaat (Tot welk resultaat heeft dit geleid?)
  5. Reflectie *optioneel (Wat zou jij anders doen in de toekomst?)

Tegenwoordig wordt steeds vaker STARR gebruikt, een vorm waarbij Reflectie als extra stap toegevoegd is. Hoe had een andere actie tot een beter resultaat kunnen leiden?