Keywords op je cv: hoe en waarom?

Keywords op je cv

Steeds vaker maken werkgevers en recruiters gebruik van software die jouw cv scant op zogenaamde keywords. Deze keywords, of zoekwoorden, zijn woorden die je strategisch in je cv zet en veel zeggen over wie je bent en wat je kunt. Dankzij deze software kunnen werkgevers snel zien welke kandidaten geschikt zijn voor de vacature.

Op welke manier worden keywords gebruikt?

Naast dat bedrijven gebruik maken van software die keywords uit je cv kunnen filteren zijn er ook nog andere manieren waarop keywords relevant zijn voor je cv. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Staat je cv in een online vacaturebank? Ook hier zal een werkgever zoeken op bepaalde keywords. Deze keywords zorgen er dus voor dat jouw cv wel of niet gevonden wordt.
  • Wanneer je cv op een eigen website staat zullen de keywords die worden ingetoetst in zoekmachines als Google en Bing er voor zorgen dat je cv gevonden wordt.
  • Ditzelfde geldt voor sociale netwerken als LinkedIn. Ook hier bepalen keywords of jouw cv wel of niet gevonden wordt.

Het mag duidelijk zijn dat het erg belangrijk is om de juiste keywords op je cv te vermelden. Nu je dit weet is het tijd om strategisch de juiste zoekwoorden op je cv te zetten.

Ook interessant:
Sollicitatieblunders die je niet wilt maken

Welke keywords zet ik op mijn cv?

Keywords op je cv

Er is een simpele truc om te bepalen welke zoekwoorden je op je cv kunt zetten. Om te weten op welke zoekwoorden een werkgever of recruiter zoekt kun je kijken naar functieomschrijvingen op vacaturesites. Hier zie je welke taal zij spreken.

Zoek je bijvoorbeeld een commerciële baan in de verkoop? Dan kom je termen als sales support, verkoopmedewerker en accountmanager tegen. Bekijk verschillende vacaturesites en kies vervolgens de zoekwoorden die het beste bij jouw cv aansluiten.

Door goed te kijken naar de functieomschrijving van een vacature kun je ook zien wat belangrijke zoekwoorden zijn. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder. In deze vacaturetekst zijn de volgende keywords gegeven: hbo, Nederlandse taal, Engelse taal, flexibel en sociaal.

Bron: Nationale Vacaturebank

Jij kunt hier slim op in spelen door deze keywords te gebruiken op je cv en online profiel bij vacaturebanken en op sociale netwerksites.

Waar zet ik ze op mijn cv?

Een handige plaats om de juiste zoekwoorden op je cv te vermelden is in je profielomschrijving.

Waarom keywords op je cv zetten

Een voorbeeld:

Hallo, ik ben Kevin. Na mijn mbo-opleiding Commercieel Medewerker ben ik aan de slag gegaan bij een internationale werkgever die zich specialiseert in online verkoop. Ik spreek Nederlands en Engels. Collega’s noemen mijn sociaal, stressbestendig en innovatief.

Je ziet de belangrijkste zoekwoorden dikgedrukt staan. In de profielbeschrijving van Kevin heeft hij de nadruk gelegd op zijn opleidingsniveau, zijn vakgebied, de talen die hij spreekt en welke goede eigenschappen hij bezit.

Op deze manier zal de cv van Kevin eruit springen wanneer een werkgever is op zoek naar een tweetalig online verkooptalent met een mbo-opleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.