Hoe gebruik je een voorbeeld cv?

Cv voorbeeld gebruiken

Je cv is het eerste onderdeel van je sollicitatie. Het is dan ook erg belangrijk dat dit document goed in elkaar steekt. Een goede eerste indruk is goud waard. Maak je een potje van je cv dan kun je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek wel op je buik schrijven. Een goede reden om extra veel aandacht aan dit document te schenken. Een cv voorbeeld helpt je op weg.

Cv voorbeeld gebruiken

Wat is een voorbeeld cv precies?

Een cv is een document waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en wat je werkervaring is. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal duidelijk en overzichtelijk op papier komt te staan kun je gebruik maken van een voorbeeld cv. Je ziet in een voorbeeld cv op welke manier je het beste je werkervaring kunt opschrijven en hoe je bijvoorbeeld op een mooie manier je competenties vermeldt. 

Als je het voorbeeld cv bij de hand houdt terwijl je je eigen cv aan het maken bent kun je controleren of je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet qua inhoud en krijg je een goed idee van hoe jouw cv er uiteindelijk uit moet komen te zien. 

Verschillende soorten cv voorbeelden

Er zijn verschillende soorten cv’s. De meest voorkomende is het chronologisch cv. Daarin worden je opleidingen en werkervaring op chronologische wijze, bijvoorbeeld per jaartal, genoemd. Een ander veel voorkomend cv is het vaardigheden cv. Het gaat in dat cv vooral om je competenties en wat minder om je opleiding en werkervaring. 

Online zijn er een hoop cv voorbeelden te vinden. Kijk bij het zoeken naar een voorbeeld cv ook naar op welke baan je solliciteert. Wil je gaan werken bij een bank dan is een zakelijk ogend cv het beste, maar als je solliciteert als illustrator bij een uitgever kun je misschien beter kiezen voor een creatiever cv voorbeeld.  

Kijk bijvoorbeeld eens hier:

Hoe gebruik je een voorbeeld cv?

Een voorbeeld cv gebruik je, zoals de naam als zegt, als voorbeeld. In het voorbeeld cv kun je zien hoe je curriculum vitae moet worden opgebouwd en wat er inhoudelijk verwacht wordt.

Het is heel belangrijk om te beseffen dat jouw eigen cv een persoonlijk document is. Het gaat om jouw verhaal, jouw ervaring, jouw opleiding en jouw competenties. Neem een voorbeeld cv daarom ook nooit één op één over. Misschien heb je wel veel meer relevante werkervaring dan in het voorbeeld cv staat, of heel andere competenties. Kijk bij alles wat je invult of het wel op jouw sollicitatie van toepassing is.

Gebruik het voorbeeld cv als leidraad voor je eigen cv en pas het zo aan dat het voor je nieuwe werkgever niet meteen duidelijk is dat je gebruik hebt gemaakt van een template. 

Tips om je cv te personaliseren

  • Maak het cv persoonlijk door één of twee regels over jezelf erin te zetten. In je cv als receptionist kun je bijvoorbeeld schrijven ‘Ik vind het leuk en uitdagend om veel verschillende mensen op de juiste manier te woord te staan‘.
  • Sla je zelfgemaakte cv op als pdf bestand, zo kan een andere computer niet de lay-out uit zichzelf aanpassen.
  • Geef het bestand met je cv de juiste naam mee. Het is natuurlijk een beetje vreemd als je nieuwe werkgever het bestand voorbeeldcv.doc in zijn mail krijgt. Een goede naam is cv_jouwnaam.pdf. Eventueel voeg je de functie toe waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld cv_jouwnaam_winkelmedewerker.pdf.
  • Heb je de neiging om je cv eigen te maken door veel verschillende kleuren en lettertypes toe te passen maak het dan niet te bont. Over het algemeen zijn twee verschillende lettergroottes meer dan voldoende. En een kleur om iets te accentueren kan prima, maar teveel kleur maakt het geheel wat rommelig. Denk er ook aan dat je cv misschien wel een keer gekopieerd wordt en dat de kleuren dan weg kunnen vallen. 

Een voorbeeld cv is dus een erg handige manier om te kijken hoe een goed cv nou precies in elkaar steekt. Je kunt het voorbeeld openen en in hetzelfde document werken, maar je kunt natuurlijk ook een leeg document openen en zelf een cv opmaken met behulp van het voorbeeld.

Lees ook:
Cv maken in Word? Dat doe je zo!

Extra tips

Let er hoe dan ook op dat er geen spelfouten in het cv sluipen. Check je cv nadat je klaar bent daarom nog een paar keer om er zeker van te zijn dat er niet per ongeluk nog een tikfout in zit. Je kunt ook altijd iemand anders vragen om je cv door te lezen. En vergeet niet dat er zelfs in een voorbeeld cv een fout kan staan. Ook deze cv’s zijn gemaakt door mensen.

Sla je document op als pdf en geef het een goede, duidelijke naam. Bijvoorbeeld cv_jouw naam.pdf. Verstuur tot slot je cv onder een professioneel ogend e-mailadres.

Is je e-mailadres ilovetroetelbeertjes@hotmail.com, dan kun je beter een nieuw e-mailadres aanmaken voor je sollicitaties. Dit kan bijvoorbeeld heel makkelijk en snel via Gmail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *