Rijbewijs op je cv vermelden, is het nodig?

Rijbewijs op je cv vermelden

Bij het solliciteren naar een baan hoort onder andere het schrijven van een sollicitatiebrief en het maken van een cv. Een cv moet heel wat relevante informatie bevatten, omdat het cv je visitekaartje is. Naast het vermelden van je persoonlijke gegevens, kun je je afvragen wat er wel en niet in moet staan. Moet je al je werkervaring noemen? En wat voor reden zou er kunnen zijn om je rijbewijs op je cv te vermelden?

Je denkt misschien dat er dan teveel informatie op papier komt te staan waar amper interesse voor is. Immers: hoe korter je cv hoe beter, zolang hij maar krachtig is en uitnodigt tot een gesprek. 

Rijbewijs op je cv vermelden

Waarom je het hebben van een rijbewijs op je cv kunt vermelden

Als je al geruime tijd op zoek bent naar een baan en maar geen geschikte werkplek kunt vinden of je wordt elke keer afgewezen, dan kun je heel snel de moed verliezen. Misschien is het probleem dat je niet veel diploma’s hebt behaald. Het zou dan heel verstandig zijn om je cv nog eens onder de loep te nemen, misschien is deze niet uitnodigend genoeg of ontbreekt er belangrijke informatie. 

Net als het weglaten van vrijwilligerswerk of je geloofsovertuiging, wordt ook vaak het rijbewijs niet op de cv vermeldt. Voor een werkgever kan het doorslaggevend zijn om je uit te nodigen voor een gesprek als ze zien dat je in het bezit bent van een rijbewijs. 

Het gaat dan om bijvoorbeeld de volgende banen:

Hoe vermeld je het hebben van een rijbewijs op je cv?

Zodra je in het bezit bent van een rijbewijs en je het niet erg zou vinden om een functie te bekleden waarbij je regelmatig onderweg bent, dan is het verstandig om je rijbewijs op je cv te vermelden. Maar waar zet je deze informatie nu precies neer? Het is verstandig om een standaard cv opmaak te kiezen. Daarin wordt ook regelmatig het punt rijbewijs genoemd. Dit plaats je het beste onder het onderdeel persoons gegevens.

Je zou het op de volgende manier op kunnen bouwen, de volgorde mag je zelf bepalen:

  • Vermeld je naam en adres
  • Vermeld je e-mailadres
  • Je kunt ervoor kiezen om je nationaliteit neer te zetten
  • Noem eventueel links naar je social media, tenzij daar dingen geplaatst worden die je liever niet deelt
  • Vermeld je telefoonnummer 
  • Je geboortedatum vermelden is ook belangrijk
  • Vervolgens zet je neer over welke rijbewijzen je beschikt (rijbewijs B, BE, C, etc.)

Is het verplicht om het hebben van een rijbewijs te vermelden?

Het is niet verplicht om te vermelden dat je een rijbewijs hebt. Dit geldt vooral als je solliciteert op een functie waar je niet echt gebruik van een auto hoeft te maken. Maar als je het wel vermeld, kan dit in je voordeel werken. Een baas kan misschien een leaseauto aanbieden. En als je moeite hebt om een baan te vinden, dan kan het verstandig zijn om het wel te noemen. Het is vooral interessant om rijbewijs BE (auto met aanhanger) en C (vrachtwagen) neer te zetten omdat daar veel vraag naar kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *