Een foto op je cv: wel of niet?

Wel of geen foto op je cv: dit zijn onze tips

De meningen zijn verdeeld over het wel of niet toevoegen van een foto op je cv. Staat het nu professioneel of is het overbodig? We zijn overtuigd van de waarde van een foto op je cv. We leggen je graag uit waarom.

Wel of geen foto op je cv: dit zijn onze tips

3 redenen om een foto toe te voegen aan je cv

Tegenwoordig is het heel gewoon om een foto op je curriculum vitae te plaatsen. Een foto geeft je sollicitatie een gezicht, letterlijk.

Hier zijn 3 goede redenen om een foto toe te voegen aan je cv:

  • Een foto voegt iets toe. Personal branding is hot! Met een foto kun jij laten zien wie je bent: van je haarstijl tot je brilkeuze en het soort foto; het zegt allemaal iets over je. Zorg er dus voor dat je een foto kiest die goed weergeeft wie jij bent.
  • Je laat zien dat je representatief bent. Een representatief uiterlijk is voor vrijwel ieder beroep een vereiste. Nee, je hoeft geen model te zijn, maar geschikte kleding en een goed voorkomen zijn toch wel een must. Met een foto op je cv laat je zien dat je representatief bent en daarmee heb je direct een streepje voor op andere kandidaten.
  • Het maakt je cv persoonlijker. Een curriculum vitae zonder foto heeft een zakelijke en neutrale uitstraling. Een foto maakt het cv persoonlijker waardoor de kans groter is dat je wordt onthouden. Bekijk onderstaand voorbeeld maar eens.

Zo ziet een goede foto er uit

Overtuigd van de meerwaarde van een foto op je cv? Welke foto je ook kiest zorg dat deze voldoet aan de volgende punten:

  • De foto is scherp.
  • Je draagt nette kleding. Kies een outfit die je ook op werk kunt dragen.
  • Je gezicht is goed zichtbaar.
  • De foto heeft een neutrale achtergrond.
  • Je kijkt recht in de camera.

Heb je nog geen geschikte foto voor je cv? Laat er één maken door een vriend(in) die handig is met een fotocamera of bezoek je een professionele fotograaf. Het is de (tijds)investering absoluut waard!

Lees ook: Hoe recruiters kijken naar jouw cv

Goed om te weten

Volgens de NVP sollicitatiecode mag er pas om een foto gevraagd worden nadat iemand is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Voel je dus niet verplicht om een foto mee te sturen. Er zijn genoeg professionele redenen om een foto weg te laten van je cv. Bijvoorbeeld om je privacy te beschermen.

Ook al is het wettelijk niet toegestaan: de kans is groot dat een recruiter of werkgever informatie opzoekt op internet. Zorg er dus voor dat ook je foto’s op social media sollicitatieproof zijn. Tijdelijk je profiel op Instagram op privé zetten of je Facebook berichten verbergen is geen slecht idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *