Hoe lang duurt het om een baan te vinden?

Hoe lang duurt het om een baan te vinden

Je bekijkt dagelijks alle openstaande vacatures. Je hebt je cv opgepoetst, sollicitatiebrieven geschreven, je cv nog eens een keer grondig bekeken. Weer wat sollicitatiebrieven de deur uitgedaan en misschien ben je wel eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar nog steeds heb je geen nieuwe baan. Soms lijkt het alsof het er helemaal nooit meer van komt. Dat is het moment waarop veel werkzoekenden zich afvragen: ‘Hoe lang duurt het eigenlijk om een baan te vinden?’

Hoe lang duurt het om een baan te vinden

Een nieuwe baan binnen een dag of een jaar?

Natuurlijk wil je als werkzoekende weten hoe lang het kan gaan duren om een nieuwe baan te vinden. Het is helaas heel lastig om deze vraag voor iedereen te beantwoorden. Sommige mensen vinden al binnen een dag een nieuwe werkgever, bij anderen duurt het heel veel langer voordat ze een loonstrook in ontvangst nemen.

Waarin zit dan dat grote verschil?

Factoren die van invloed zijn op de duur van het zoeken naar een baan

Hoe lang het duurt om een baan te vinden hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het zo dat een werkloze langer doet over het vinden van een nieuwe baan dan iemand die van baan wisselt. Hoe langer je geen baan hebt, hoe langer je er meestal over doet om een baan te vinden. Maar dat is niet de enige factor die bepalend is voor de duur van je zoektocht naar werk.

Een paar belangrijke factoren op een rij:

  • De staat van de economie en de werkgelegenheid 
  • Het aantal banen dat beschikbaar is in de omgeving waarin je een baan zoekt
  • De capaciteiten van jou als werkzoekende
  • Je geografische flexibiliteit (hoelang wil je reizen van en naar je werk)
  • De tijd die je steekt in het zoeken van werk
  • Je netwerkkwaliteiten
  • De kwaliteit van je sollicitatiebrief en je cv

Als het zoeken naar werk lang duurt heb je gewoon te maken met pech, toch?

Veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan en daar lang over doen gaan er vanuit dat het geluk simpelweg niet aan hun kant staat. Dit kan zeker het geval zijn, maar dat betekent niet dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen om je zoektocht succesvoller te maken. 

Wanneer je kijkt naar het lijstje met factoren hierboven zie je dat de staat van de economie en de werkgelegenheid invloed kunnen hebben op de lengte van de zoektocht naar werk. Gaat het goed met de economie, dan heb je geluk en meer kans op een baan. Gaat het slecht, dan is het moeilijk om werk te vinden. Pech dus. Maar, er zijn gelukkig ook factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Zoals de kwaliteit van je cv.  

Wat kun je zelf doen om de zoektocht naar werk te versnellen?

Er zijn gelukkig manieren om het zoekproces naar een nieuwe baan te versnellen. Als je geen baan kunt vinden in je directe omgeving kun je bijvoorbeeld je wensen voor je reistijd bijstellen. En besteed je een paar uur per week aan het zoeken naar werk en het schrijven van sollicitatiebrieven, dan kun je ervoor kiezen om er meer tijd aan te spenderen.

Kijk ook kritisch naar je sollicitatiebrieven en je cv. Kun je er misschien nog wat aan verbeteren? Vergeet ook niet kritisch naar jezelf te kijken, als het voor je gevoel veel te lang duurt voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, solliciteer je dan wel op de juiste functies? Kijk ook eens of er netwerkbijeenkomsten zijn bij jou in de buurt. Open coffee’s bijvoorbeeld zijn laagdrempelige bijeenkomsten waar je snel nieuwe mensen leert kennen en je netwerk flink kunt uitbouwen. 

Lees ook:
Gedemotiveerd na vele sollicitaties. Wat kun je eraan doen?

Een gemiddelde van 5 tot 7 maanden

Uit de Candidate journey, een enquête van StepStone uit 2014 blijkt dat jonge professionals het snelste een nieuwe baan vinden. Zij hebben binnen 5 maanden een nieuwe baan. Starters doen er iets langer over, zij ondertekenen na gemiddeld 7,5 maand een contract. De wat oudere werkzoekende, de mensen vanaf 45 jaar, doen gemiddeld het langste over het zoeken naar een baan. Zij deden er meer dan 8 maanden over. Hoe langt het duurt om een baan te vinden kan dus ook leeftijdsafhankelijk zijn.

Wees geduldig

Hoewel je dus zelf wel enige invloed kunt uitoefenen op de duur van je zoektocht naar een baan, heb je het helaas niet allemaal zelf in de hand. Soms heb je net even pech, maar soms staat het geluk aan je zijde. Ga, hoe lang je ook al zoekt naar een baan, nooit bij de pakken neerzitten en wees geduldig. Er komt een dag dat jij degene bent die een krabbel mag zetten onder een nieuw contract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *