Vrijwilligerswerk op je cv vermelden: 7 redenen om het te doen

Vrijwilligerswerk vermelden op je cv

Dat vrijwilligerswerk doen meer inhoudt dan wat vrije uurtjes nuttig besteden weten de meeste mensen wel. Vrijwilligerswerk is dé activiteit bij uitstek om meer vaardigheden en kennis op te doen. Bovendien creëer je een waardevol netwerk. Vrijwilligerswerk op je cv vermelden is dus absoluut een goed idee.

Ben je vrijwilliger of ben je van plan vrijwilliger te worden? Vrijwilligerswerk is zinvol, leerzaam, leuk en bovendien een goede aanvulling op je cv.

Hier zijn 7 redenen om vrijwilligerswerk op je cv te vermelden

 • Er is een (directe) connectie met je werkgever. Bijvoorbeeld: je hebt als collectant geld opgehaald voor het Diabetesfonds en je solliciteert nu als communicatiemedewerker bij een goed doel. Dankzij jouw vrijwilligerswerk heb jij direct een streepje voor op de andere sollicitanten!
 • Het heeft een verband met de functie waarop je solliciteert: je bent trainer van het jeugdelftal bij de plaatselijke voetbalvereniging geweest. In deze vrijwilligersfunctie heb je ervaring opgedaan met o.a. het werken met kinderen, teamwork en teambuilding. Dit is waardevolle ervaring. In dit geval is het vermelden van het vrijwilligerswerk op je cv een prachtige aanvulling!
 • Het laat zien welke vaardigheden je in huis hebt. Denk aan contact leggen, hulp verlenen, luisteren of organiseren. Welke vaardigheid heb jij als vrijwilliger ontwikkelt?
 • Het maakt je cv persoonlijker. Het soort vrijwilligerswerk dat je doet zegt veel over wie jij bent als persoon. Heb je in het bestuur gezeten van de lokale Voedselbank? Of was je overblijfmoeder op de basisschool van je dochter? Vermeld het op je cv. Jouw toekomstige werkgever wil graag weten wie of wat jij een warm hart toedraagt.
 • Het laat zien dat je om anderen en de maatschappij geeft. Een kwaliteit die veel werkgevers waarderen.
 • Heb je weinig werkervaring? Benoemen het vrijwilligerswerk gerust onder het kopje ‘werkervaring’. Dit is ook handig wanneer je tijdelijk zonder werk hebt gezeten. Op deze manier is het vrijwilligerswerk een mooie aanvulling op je cv!
 • Werken als vrijwilliger levert een mooi netwerk op. Wellicht is dat netwerk van waarde voor je werkgever, maar het kan ook maar zo zijn dat de organisatie een link heeft met je nieuwe werkgever. De wereld is soms kleiner dan je denkt.
Hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je cv

Hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je cv?

Er zijn twee manieren om vrijwilligerswerk op je cv te vermelden.

Allereerst kun je het vrijwilligerswerk noemen onder een kopje ‘vrijwilligerswerk’ of ‘overige werkzaamheden’. Dit is een verstandige keuze wanneer het werk niet direct relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Een tweede mogelijkheid is het vrijwilligerswerk vermelden onder het kopje ‘werkervaring’. Je kunt hiervoor kiezen wanneer het vrijwilligerswerk wél relevant is. Beschrijf dan het werk zoals je regulier werk zou beschrijven. Je vermeld de functietitel, organisatie en het jaartal en je geeft een functieomschrijving. Dit is ook een goede keuze wanneer je nog weinig werkervaring hebt.

Wanneer je vrijwilligerswerk op je cv vermeld is het dus belangrijk om te kijken in welke mate het relevant is. Dit is bepalend voor waar je het plaatst.

Werken als vrijwilliger als je even zonder baan zit

Door te werken als vrijwilliger kun je de periode dat je zonder werk zit overbruggen. Als je in deze periode een werkloosheidsuitkering ontvangt zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen en hiermee je cv aanvullen? Houdt dan rekening met het volgende:

 • Ten eerste heb je toestemming van het UWV nodig.
 • Het vrijwilligerswerk vindt plaats bij een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of een SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling).
 • De vergoeding voor het vrijwilligerswerk is max. €1.700 per jaar. Dit bedrag is inclusief reisvergoeding.
 • Het werk dat je gaat doen wordt, of is in het verleden, niet door betaalde krachten gedaan.

Meer weten over vrijwilligerswerk en het UWV? Kijk dan hier.

Waar vind je vrijwilligerswerk?

Kijk eens hier of hier. Maar ook via de gemeente of lokale krant kun je vrijwilligerswerk vinden. Of kijk eens op de websites van goede doelen en social media. Zo zijn er groepen op Facebook waarin er vrijwilligerswerk wordt gevraagd en aangeboden.

Weet je al waar je aan de slag wilt als vrijwilliger? Dan kun je uiteraard de organisatie direct benaderen.

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Zorg ervoor dat het werk bij je past en dat je er energie uit haalt. Door het vrijwilligerswerk op je cv te vermelden maak jij een goede indruk bij je toekomstige werkgever. Bovendien laat je zien dat je om anderen en de maatschappij geeft. Een win-win voor iedereen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *