Sollicitatiekleding: dit trek je aan naar een sollicitatiegesprek

Sollicitatiekleding

Wat is nou gepaste Sollicitatiekleding?

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar weet niet wat je aan moet doen. Geen nood wij hebben hieronder een aantal goede tips om jou te helpen een geschikte keuze te maken.

De vraag die vaak gesteld wordt is: Is het de bedoeling dat je in een net (mantel)pak op komt draven of is een spijkerbroek eigenlijk ook wel voldoende? 

Sollicitatiekleding

Sollicitatiekleding voor de vrouw

Wanneer je als vrouw de kleding uitzoekt voor je sollicitatiegesprek. Dan is de keuze voor formele of informele kleding afhankelijk van het bedrijf waarbij je gaat solliciteren.

Echter bij bijna sollicitatie is het dragen van nette kleding bij een sollicitatiegesprek belangrijk.

Formele kleding vrouw

Kleding voor een formele sollicitatie is meestal toegespitst op een kantoorbaan, bij een groter bedrijf. Dat kan zijn bij een overheidsinstelling, accountantskantoor of multinational.

Kokerrokken met bloesje en jasje is heel erg zakelijk en uitermate geschikt voor een formele sollicitatie. Doe daar pumps onder met een neutrale kleur, bijvoorbeeld grijs, donkerblauw of zwart en je hebt een zeer nette outfit.

Informele kleding vrouw

Ga je solliciteren voor een baan in de transportsector of in de bouw, dan ga je een informele sector in.

Dan is het nog steeds aan te raden om netjes voor de dag te komen tijdens een sollicitatiegesprek, maar je kunt daarbij ook kiezen voor een nette spijkerbroek en een bloesje.

Zelfs platte schoenen zou je nog kunnen overwegen, mits netjes.

Accessoires

Bij het dragen van accessoires kun je het beste neutrale en niet al te opvallende accessoires dragen. Zoals kettingen, oorringen, horloges en armbanden. Niet te veel glinstering en niet al te groot.

Zo kom je serieuzer over en meer volwassen.

Make-up & parfum

Ook voor make-up en parfum geldt niet te uitgesproken en niet te opzichtig. De aandacht van het gesprek moet naar jouw verhaal gaan en niet naar jouw parfum of make-up.

Sollicitatiekleding voor de man

Met de jaren is sollicitatiekleding voor de man moeilijk geworden om uit te kiezen. Zo was het vroeger bijna vanzelfsprekend dat een man in een pak naar een sollicitatiegesprek gaat.

Dat is al lang niet meer zo. Vaak gaan mannen in nette chino met overhemd en nette veterschoenen.

Dit is natuurlijk prima bij een sollicitatie voor een functie als bouwvakker, computerprogrammeur of fietsenmaker. Maar wanneer je bij een meer formeel bedrijf gaat werken, wordt er al snel verwacht dat je in een pak komt.

Heb je de situatie dan niet helemaal goed ingeschat, dan kan het maar net zo zijn dat jij de functie niet krijgt.

Tips die jouw kunnen helpen

Verdiep je in de bedrijfscultuur

Het eerste wat je moet doen als je op sollicitatiegesprek bent uitgenodigd is kijken naar de bedrijfscultuur. Waarschijnlijk heb je al wat informatie vergaard toen je je sollicitatiebrief schreef, maar nu kun je wat beter kijken naar de kleding die er op de werkvloer gedragen wordt.

Solliciteer je bij een bank, dan is de kleding duidelijk anders dan wanneer je solliciteert voor een baan in autowerkplaats. Hoe dan ook is het wel belangrijk om tijdens je sollicitatie netjes gekleed te gaan. Beter overdressed dan underdressed. In de meeste gevallen hoef je niet in een driedelig kostuum te komen, maar is smart-casual de beste dresscode. 

Een professionele look is belangrijk

Er gelden verschillende richtlijnen voor mannen en vrouwen als het gaat om sollicitatiekleding, maar ze hebben één ding gemeen: tijdens een sollicitatiegesprek moet je een professionele look hebben. Maar wat is dat dan precies, een professionele look? 

Geen skinny jeans

Een professionele look is een uitstraling die op de werkplek thuishoort. Dat is dus niet de skinny jeans die je doorgaans draagt, maar een nette broek bijvoorbeeld een pantalon of een mooie rok. Let er wel op dat wanneer je als vrouw een rok draagt, deze een nette lengte heeft en dat je er makkelijk mee kunt gaan zitten. 

Blouse of jasje

Boven je broek draag je een nette blouse, of een mooi jasje. Of allebei. Let er als vrouw op dat je niet een te diep decolleté laat zien. Het gaat om je zakelijke uitstraling vandaag. 

Nette schoenen en sokken

Net als de skinny jeans zijn sneakers in de meeste gevallen ook een heikel punt. Als je dan toch sneakers wilt dragen zorg dan dat deze goed verzorgd zijn. Witte sneakers moeten dus ook echt wit zijn. Afgetrapte gympies zijn eigenlijk altijd een no go. Let ook op je sokken. Zorg ervoor dat ze een neutrale kleur hebben. Witte sportsokken kun je beter niet aan doen. Ook felgekleurde sokken kunnen afleiden. 

Kleuren

We hadden het er al even over bij de sokken. Felle kleuren kunnen afleiden. Probeer dus je outfit in een enigszins neutrale kleur uit te zoeken. Natuurlijk mogen er wat gekleurde details bestaan, je moet immers ook wat van jezelf kunnen laten zien.

Maar als jij een felrode blouse aantrekt en de stoel waarop je plaats moet nemen staat voor een groene muur dan zie je er ineens uit als een stoplicht in plaats van als een professional. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Meer dan alleen kleding 

Een professionele look creëer je niet alleen met je kleding, maar ook door je houding. Je entree is bij een sollicitatiegesprek heel belangrijk, het is de allereerste indruk die mensen van je krijgen. Loop daarom zelfverzekerd de ruimte binnen en kijk niet naar beneden, maar maak oogcontact. 

Nog meer tips voor het uitzoeken van je sollicitatiekleding

  • Solliciteren is spannend, probeer kleding uit te zoeken van ademende stof, waarin je niet meteen transpiratievlekken ziet.
  • Vermijd ‘sexy’ kleding zoals diepe decolletés, hoge hakken en korte rokjes.
  • Accessoires zijn leuk, maar maak het niet te bont. Grote gekleurde oorbellen of een rinkelende armband leiden af.
  • Zorg dat je riem en je schoenen matchen.
  • Kies voor neutrale kleuren en laat de felle shirts en sokken in de kast hangen.
  • Draag je een rok, dan draag je ook een panty. Blote benen liever niet. Neem dan ook een extra panty mee in je tas voor de zekerheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *