Gedemotiveerd na vele sollicitaties. Wat kun je eraan doen?


Tientallen sollicitatiebrieven zijn de deur uit en je bent bij verschillende werkgevers op gesprek geweest.

Het leek veelbelovend, maar toch is daar keer op keer een afwijzing. Ben je gedemotiveerd na vele sollicitaties? Met onze tips kun je er snel weer tegenaan.

Motivatietips voor bij het solliciteren

Heb begrip voor je situatie

Laten we eerste de situatie waarin je je bevindt bespreken. Ben je bij je oude werkgever ontslagen, zelf weggegaan of ben je op zoek naar je eerste baan? Het is goed om helder te hebben in welke situatie je je bevindt en daar naar te handelen. En, de juiste manier van solliciteren te kiezen.

Door begrip te hebben voor je eigen (unieke) situatie en te juiste manier van solliciteren te kiezen kun je jouw motivatie een boost geven.

Zorg voor de juiste aanpak

Laten we de meest vervelende situatie als voorbeeld nemen: je bent ontslagen. Een ontslag heeft veel impact. Niet alleen op je inkomen, maar ook op je zelfvertrouwen. Dat heeft waarschijnlijk een flinke deuk opgelopen. Neem de tijd om te herstellen en laat het ontslag, en de negatieve gevoelens die daar bij horen, achter je.

Door het ontslag eerst te verwerken en jezelf wat tijd te gunnen zul je snel weer gemotiveerd raken om verder te solliciteren. Door de juiste aanpak te kiezen voorkom je dat je gedemotiveerd raakt na vele sollicitaties.

We zetten drie mogelijke situaties, en hoe je ze kunt aanpakken, even voor je op een rij:

Ontslagen, je eerste baan of zelf ontslag genomen?

  • Wanneer je ontslagen bent, en hiervan bijgekomen bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. In plaats van direct brieven te gaan schrijven kun je beter eens bellen naar bedrijven in jouw sector. Naar welk soort mensen zijn zij eigenlijk op zoek? Welke bedrijven zitten te springen om jouw ervaring? Weten waar je nodig bent zal je motivatie een enorme boost geven.
  • Ben je niet ontslagen, maar op zoek naar een eerste baan? Dan is eerst rondbellen ook een goed idee. Welke bedrijven hebben banen voor net afgestudeerden? Wie heeft traineeships beschikbaar? En welke bedrijven ontvangen graag open sollicitaties? Maar ook: wat zijn eigenlijk geschikte banen voor starters in jouw sector?
  • Als je zelf bent vertrokken bij je werkgever en het solliciteren niet direct wil lukken is het juist weer verstandig om eerst tijdelijk werk te zoeken. Meld je bijvoorbeeld aan bij een uitzendbureau. Overweeg om eerst (part-time) werk aan te nemen en ondertussen verder te solliciteren of je wellicht te laten omscholen. Op deze manier laat je toekomstige werkgevers zien dat je gemotiveerd bent.

Met bovenstaande voorbeelden heb je gezien dat verschillende situaties vragen om verschillende oplossingen. Zorg dat je eerst je situatie goed in kaart hebt gebracht voordat je begint met solliciteren. Dit zal je een hoop frustratie besparen en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.

In welke situatie bevind jij je?

Drie belangrijke tips om gemotiveerd te blijven

Goed, je hebt je eigen situatie goed onder de loep genomen en wilt vol goede moed verder solliciteren. Met deze tips krik je jouw motivatie weer op!

  • Zie het solliciteren als ‘je nieuwe baan’. Plan het in je agenda en spendeer er niet je hele dag aan. Blijf ook tijd maken voor leuke dingen en zoek je vrienden en familie op voor de nodige afleiding. Zorg ervoor dat je je normale werkritme aanhoudt.
  • Besef dat het aantal ‘mislukte’ sollicitaties niets zegt over jouw kwaliteiten. De juiste match is nog niet gevonden en dat geeft helemaal niks.
  • Het steeds maar weer aanpassen van je motivatiebrief en je cv kan best vermoeiend zijn. Probeer ook eens andere vormen van ‘solliciteren’ uit. Bezoek bijvoorbeeld eens een netwerkborrel of een carrièrebeurs. De afwisseling zal je goed doen!

Bekijk ook eens:
Een motivatiebrief schrijven: tips en voorbeelden

Bezoek eens een netwerkborrel

Gedemotiveerd na vele sollicitaties? Trap niet in deze valkuil!

Wanneer je gedemotiveerd bent na vele sollicitaties, omdat het maar niet wil lukken met solliciteren, is het verleidelijk om je terug te trekken. Niemand praat graag over mislukte sollicitaties, dat begrijpen wij best. Toch is het belangrijk om je omgeving te betrekken bij het solliciteren.

Vraag anderen om bijvoorbeeld je sollicitatiebrief te lezen en je cv te controleren op spelfouten.

Maar let op: vraag niet alleen je direct familie om te kijken naar je sollicitatiebrieven en je cv. Soms is de kritische blik van een oud-collega of je buurvrouw véél waardevoller. Zij zullen minder bang zijn om je gevoelens te kwetsen en objectiever naar je sollicitatiepogingen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *