Faalangst bij het solliciteren: zo ga je er mee om

Angst bij het solliciteren

Solliciteren is spannend, het brengt veel onzekerheid met zich mee en je zelfvertrouwen wordt flink op de proef gesteld. Wat nu als je zo tegen het solliciteren opziet dat het er niet eens van komt? Wij geven je tips om met faalangst bij het solliciteren om te gaan.

Angst bij het solliciteren

Faalangst is letterlijk de angst om te falen, iets niet goed te doen of iets niet te kunnen. Zo kun je al bij de gedachte aan solliciteren angstig worden. Gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘mijn sollicitatiebrief wordt direct aan de kant geschoven’ gaan door je hoofd.

Voor de één zal faalangst betekenen dat ze het solliciteren blijven uitstellen. Bij anderen kan het juist leiden tot overmatig gepieker en steeds maar weer brieven blijven aanpassen en verbeteren.

Faalangst speelt zich grotendeels af in je hoofd, maar het kan ook leiden tot fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan: buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen, paniek- en woedeaanvallen.

3 belangrijke tips die helpen bij faalangst

Klinkt bovenstaande je bekend in de oren? Wij geven je 3 tips die je helpen jouw faalangst bij het solliciteren te managen. Je kunt ze direct toepassen.

  • Oefenen, oefenen én oefenen. Er is niet één manier om te solliciteren en de perfecte sollicitatie bestaat niet. Als je aan het begin van je carrière staat zal solliciteren altijd onwennig zijn. En voor sommigen zal het altijd zenuwslopend blijven. Maar bedenk je wel: hoe vaker je het doet, des te beter je er in wordt.

  • Zie solliciteren als een onderzoek. Rondkijken mag! Reageer ook eens op vacatures die je niet direct aanspreken, maar waarbij de kans op een uitnodiging wel groot is. Zo kun jij mooi oefenen voor een gesprek waarbij er wél veel op het spel staat. Ondertussen leer je bedrijven en organisaties kennen waar je in eerste instantie niet aan had gedacht. Wie weet komt er zelfs iets moois uit!

  • Fouten maken is onvermijdelijk. Vraag eens aan je vrienden en familieleden (met of zonder faalangst) naar de fouten die ze hebben gemaakt tijdens het solliciteren. Je zult je verbazen over wat je te horen krijgt. Van véél te laat komen tot per ongeluk een kop koffie over de interviewer gooien. Het kan erg opluchten om blunders van anderen te horen. Bovendien is het erg vermakelijk.

Ook het inschakelen van hulp kan een goed idee zijn als je last hebt van faalangst bij het solliciteren. Je kunt een vriend of vriendin om hulp vragen, maar er zijn ook professionele sollicitatiecoaches en trainingen beschikbaar.

Meer tips en voorbeelden

Omgaan met faalangst bij het solliciteren

Op perfectcv.nl staan artikelen die je helpen bij het schrijven van je sollicitatiebrief en het maken van je cv. Door je goed te verdiepen in de do’s en dont’s van het solliciteren kun je beter leren omgaan met je faalangst bij het solliciteren.

Kijk bijvoorbeeld eens hier:

Ook staan er cv voorbeelden per beroep op perfectcv.nl. Dit is handig wanneer je een gespecialiseerd cv wilt maken of wanneer je inspiratie nodig hebt. Er staat onder andere een cv voorbeeld voor een functie in de horeca en de thuiszorg op onze site.

Daarnaast zijn er op internet zijn gratis trainingen te vinden. Zo biedt het UWV een gratis training ‘Solliciteren’ en een training ‘Vind een baan met social media aan’. Kijk hier voor meer informatie.

Wil het ondanks al je inspanningen niet lukken? Laat jouw faalangst het solliciteren niet in de weg zitten en schakel professionele hulp van een psycholoog in. Er zijn verschillende begeleidingstrajecten beschikbaar die je verder kunnen helpen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *