Solliciteren via videogesprek: dit zijn onze tips

Solliciteren via videogesprek

Solliciteren zonder daadwerkelijk naar het bedrijf toe te gaan? Het komt steeds vaker voor dat je gevraagd wordt je sollicitatiegesprek via een videoverbinding te voeren. Solliciteren via een videogesprek biedt een hoop voordelen. Je hoeft niet naar het bedrijf toe en je kunt vanuit je eigen vertrouwde omgeving het gesprek voeren. 

Solliciteren via videogesprek

Maar er kleven ook wat nadelen aan deze manier van solliciteren. De techniek kan haperen en het praten in een camera is lastiger dan misschien denkt. Om goed voor de dag te komen is het slim om je voor te bereiden. Een videogesprek werkt namelijk nét even anders dan een normaal sollicitatiegesprek. Dit is waar je op moet letten bij het voeren van een sollicitatiegesprek op beeld. 

Oefen je gesprek met een bekende

Iedereen die wel eens gebeld heeft via Skype of Facetime weet dat er van alles mis kan gaan. Het is dus belangrijk dat je jouw verbinding goed test. Dat kan door te bellen met een bekende en samen even te checken of de verbinding goed is. Is het beeld niet te ‘blokkerig’? Is er genoeg licht? Komt het geluid goed door? Je kunt het beste een headset met microfoon gebruiken. Dat zorgt ervoor dat jij goed wordt verstaan en dat je omgevingsgeluid gedempt wordt, zodat jij de vragen ook goed kunt horen. 

Bekijk ook hoe je in beeld wilt komen. Het liefste wil je dat de sollicitatiecommissie je recht aankijkt. Daarvoor moet je recht voor de camera zitten. Je kunt daarom je laptop meestal het beste op een verhoging zetten. 

Achtergrond

Vergeet niet samen te kijken naar je achtergrond. Want hoewel het om jou draait tijdens het gesprek, zal je gesprekspartner de dingen die op de achtergrond te zien zijn ook bekijken. Kies dus voor een locatie met een neutrale achtergrond. Zorg er ook voor dat mensen in je omgeving weten van je sollicitatiegesprek zodat, ze niet onverwacht binnenvallen (zoals deze hoogleraar overkwam tijdens een live interview met de BBC). 

Kleding bij solliciteren via videogesprek

Tijdens een videosollicitatie trek je dezelfde kleren aan bij een ‘live’ sollicitatiegesprek. Misschien is het overbodig om te zeggen, maar een videosollicitatie in je trainingspak doen geeft natuurlijk niet een beste indruk. 

Zelf je cv maken?

Belangrijke tips voor wie gaat solliciteren via videogesprek

Het is zover, de sollicitatie begint. Probeer je zenuwen zoveel mogelijk onder controle te houden. Als er iets technisch niet helemaal lukt raak dan niet in paniek, maar vertel wat er gebeurt. Je gesprekspartner weet dan wat er gaande is en kan je misschien zelfs even helpen. Techniek kan je nou eenmaal in de steek laten en dat ligt niet altijd aan jou. 

Kijk in de camera

Het is voor mensen die niet vaak videobellen misschien super onwennig maar probeer tijdens het gesprek in de camera te kijken. Dat is de enige manier waarop je degene met wie je spreekt recht aan kunt kijken. Door in de camera te kijken kom je geïnteresseerd over en maak je echt contact met de persoon tegenover je. Maak het ook weer niet te bont. Als iemand je de hele tijd recht aankijkt komt dat ook weer een beetje gek over. 

Denk aan je houding

Denk bij het voeren van het gesprek ook aan je houding. Net als bij een real life sollicitatiegesprek zegt je houding veel over wie je bent. Dus niet ongeïnteresseerd onderuit gezakt vragen beantwoorden, maar rechtop en met een glimlach op je gezicht een leuk gesprek voeren. Probeer ervoor te zorgen dat je armen en handen ook in beeld komen, een bewegend beeld is leuker om naar de te kijken dan een statisch beeld. In het echt ‘praat’ je ook altijd een beetje met je handen. 

Solliciteren via videogesprek: stel de juiste vragen

Een videogesprek wordt meestal ingezet om tijd te besparen. Zo’n gesprek is dus vaak ook korter dan een face to face sollicitatiegesprek. Iets minder koetjes en kalfjes en wat meer to the point dus. Schrijf daarom de vragen die wilt stellen over het bedrijf of over de functie op papier zodat je niks vergeet. Omdat je tijdens een videogesprek niet zelf bij het bedrijf langsgaat mis je dus de eerste indruk van de werkvloer. Het is daarom aan te raden om te informeren over de bedrijfscultuur. Je moet er natuurlijk wel op je plek zijn. 

Zit het videogesprek erop, zorg dan dat je echt ophangt. Je zult niet de eerste zijn die een eerste reactie op het gesprek de lucht in slingert terwijl de verbinding nog open staat. Check dit dus heel goed! 

Een videogesprek is qua inhoud ongeveer hetzelfde als een persoonlijk sollicitatiegesprek. Er komt alleen wat meer techniek bij kijken en vanwege de duur van het gesprek is het meestal iets meer to the point. Een goede voorbereiding en het bewaren van je kalmte is het halve werk bij solliciteren via een videogesprek.

Lees ook:
Sollicitatieblunders die je niet wilt maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.