Opmaak cv: zo houd je het overzichtelijk

Opmaak cv: zo houd je het overzichtelijk

Naast de inhoud is ook de opmaak van je cv belangrijk. De manier waarop je lettertypes, witruimte en opsommingstekens gebruikt heeft effect op de uitstraling van je cv. We geven je 4 belangrijke tips om, met behulp van de juiste opmaak, je cv overzichtelijk én professioneel te houden.

Tips voor een goede opmaak van je cv

 1. Kies een eenvoudig, helder lettertype
 2. Maak gebruik van kolommen
 3. Knip lange stukken tekst op
 4. Gebruik voldoende witruimte in de opmaak van je cv
Opmaak cv: zo houd je het overzichtelijk

Kies een eenvoudig, helder lettertype

Niet elk lettertype is geschikt voor de opmaak van je curriculum vitae. Kies altijd voor een eenvoudig, helder lettertype dat makkelijk te lezen is.

Voorbeelden van geschikte lettertypes zijn:

 • Arial
 • Helvetica
 • Calibri
 • Garamond
 • Verdana

Waar je vooral op wilt letten is de uitstraling van het lettertype. Kies een lettertype dat neutraal en professioneel overkomt. Probeer weg te blijven van ‘creatieve’ lettertypes. Onderstaand voorbeeld laat goed zien welk effect een lettertype heeft op de leesbaarheid van een zin.

Welke zin is makkelijk te lezen en heeft bovendien een professionele uitstraling?

Maak gebruik van kolommen

Een tweede tip is om gebruik te maken van kolommen bij de opmaak van je cv. Hiermee deel je als het ware je cv op in vlakken.

In het cv hiernaast is gebruik gemaakt van 2 kolommen.

Valt het je op dat hierdoor de afzonderlijke onderdelen beter opvallen?

Knip lange stukken tekst op

De lengte van een cv is tussen de één en twee A4. Je moet dus creatief omgaan met de ruimte die je hebt. Lange stukken teksten maken je cv onprettig om te lezen.

Dit probleem kun je makkelijk oplossen door te kiezen voor opsommingstekens in de opmaak van je cv. Door middel van opsommingstekens kun je lange stukken tekst ‘opknippen’.

 • Dit is een tekst met opsommingstekens.
 • Wanneer je opsommingstekens gebruikt kun je een lange tekst overzichtelijk maken.
 • Ook kun je kortere zinnen maken. Dat leest prettiger.

Gebruik voldoende witruimte in de opmaak van je cv

Naast een geschikt lettertype, kolommen en opsommingsteksten is het ook belangrijk om voldoende witruimte aan te houden. Dit betekent voldoende regelafstand (tussen de 1.15 en 1.5 pt), maar ook genoeg ruimte tussen de afzonderlijke onderdelen. Voldoende witruimte zorgt er namelijk voor dat je cv prettig leest.

Past niet alles op je cv? Kijk dan eens kritisch of je zinnen korter kunt maken of informatie weg kunt laten. Zo krijgt de informatie die blijft staan meer ruimte en dus ook meer aandacht. Inleveren op witruimte heeft dus geen zin.

Lees ook:
Standaard cv: deze onderdelen zet je er op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *