De beste cv tips van 2019

De beste cv tips van 2019

Recruiters lezen wel honderd cv’s in een week. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw cv in die berg het meeste opvalt? Hoe maak je jouw cv zo, dat de recruiter er nét even een seconde langer kijkt. En hoe zorg je ervoor dat het jouw cv is dat uiteindelijk bovenop de stapel belandt? Onder andere door een beetje mee te gaan met de tijd. Wij geven je de beste cv tips van 2019.

Gebruik hyperlinks

We leven niet meer in 1993 toen je cv nog op de computer typte (of op de typemachine, of zelfs met pen en papier schreef). Tegenwoordig wordt er vaak gevraagd om je cv via internet op te sturen. Maak gebruik van wat je allemaal online kunt doen om het de recruiter zo makkelijk mogelijk te maken je cv te lezen.

Hyperlink je e-mailadres zodat de recruiter alleen maar hoeft te klikken om je uit te nodigen voor een gesprek. Ook kun je in de cv linken naar de website van bedrijven waar je ervaring hebt opgedaan. Ook kun je ervoor kiezen je opleidingen en cursussen te hyperlinken

Zelf je cv maken?

Maak je cv niet te lang

 Je cv niet te kort, en zeker niet te lang maken, is al jaren goed advies, en ook in 2019 één van de beste cv tips. Een A4 is genoeg of gebruik maximaal 2 A4. Jouw cv is niet het enige cv dat de recruiter onder ogen krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat je cv in ongeveer 6 seconden wordt ‘gescand’. Het is dus belangrijk kort en krachtig te zijn, zodat de recruiter binnen die 6 seconden getriggert wordt meer aandacht aan jouw cv te besteden.

Laat je cv opvallen

Je hebt dus ongeveer 6 seconden om op te vallen. Dat lukt niet met een vel wit papier en een lange saai getypte tekst. Val op! Besteedt aandacht aan de opmaak van je cv. Gebruik niet hetzelfde cv voor meerdere sollicitaties, maar pas je cv aan elke keer als je solliciteert. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren van het bedrijf om op te vallen of kies ervoor een cv met een foto op te sturen.

Hou rekening met algoritmes

Algoritmes zijn bepaalde woorden waarop teksten gescand worden door computers. Recruiters maken ook gebruik van algoritmes om snel een hoop cv’s te kunnen checken op bepaalde zoekwoorden. Specifieke eigenschappen die een kandidaat moet hebben bijvoorbeeld.

Heb je in je cv staan dat je goed bent in gesprekken met klanten, maar de recruiter zoekt op het woord communicatie, dan heb je de juiste eigenschap dus wel maar kom je alsnog op de verkeerde stapel terecht. Je kunt ervoor zorgen dat dit niet gebeurt door goed de vacaturetekst door te nemen en hetzelfde taalgebruik in je cv toe te passen. Wordt er in de vacature gezocht naar een teamplayer? Gebruik dan het woord exacte woord teamplayer op je cv om aan te tonen dat je goed bent in samenwerken.

Lees ook:
Keywords op je cv: hoe en waarom?

Denk niet alleen van boven naar beneden

Lezen doen we allang niet meer alleen maar van boven naar beneden en van links naar rechts. Denk aan een artikel in een magazine. Je leest vaak eerst het stukje tekst met grotere letters, kijkt naar het plaatje, ziet dan pas de titel en begint daarna een keer met het lezen van de hoofdtekst.

Je kunt deze manier van lezen ook toepassen op je cv. Gebruik verschillende blokjes, rondjes en pijlen om je opleiding, ervaring en skills op te sommen. Zo houd je de aandacht van de recruiter erbij en laat je zien dat je ook een creatieve kant hebt. 

Zelf je cv maken?

Vergeet je social media accounts niet

Social media is niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Dat geldt voor bedrijven en recruiters precies zo. Voor recruiters is social media een goede manier om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. En het slim inzetten van social media mag dan ook niet in het rijtje van beste cv tips van 2019 ontbreken:

  • richt bijvoorbeeld een speciale Facebookpagina op waarin je je nog eens extra presenteert;
  • laat weten dat je ook bereikbaar bent via Whatsapp;
  • of link in je cv direct naar je LinkedIn profiel.

Sommige mensen zetten een QR-code in hun cv om naar een bepaalde pagina te linken. Dat klinkt goed, maar is misschien niet zo handig. Je weet namelijk niet of de recruiter een QR-reader op zijn of haar telefoon heeft. 

Denk niet alleen in tekst

De tijd dat een cv saai en zakelijk moest zijn is voorbij. Een creatief cv is dit jaar erg populair. Daarbij hoef je niet alleen aan tekst te denken. In plaats van je opleidingen opsommen met punten, kun je ook sterretjes of vierkantjes gebruiken. Je kunt hyperlinks maken om te verwijzen naar extra informatie, zoals een filmpje. En een afbeelding ergens neerzetten om iets te verduidelijken mag tegenwoordig ook gewoon.

Maak het overigens niet te bont, het blijft natuurlijk wel een serieuze aangelegenheid. Een goed cv valt op en geeft tegelijkertijd duidelijke informatie over wat jij kunt en wat jij te bieden hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *