Sollicitatieplicht bij een WW-uitkering

Sollicitatieplicht bij een ww-uitkering

Wanneer je een WW-uitkering ontvangt moet je voldoen aan een aantal plichten. Eén van die plichten is de sollicitatieplicht. Wat houdt deze plicht in, geldt deze ook voor ouderen en kun je vrijstelling krijgen? Wij zochten het voor je uit.

Wat houdt de sollicitatieplicht in?

Vanaf het moment dat je een WW-uitkering aanvraagt moet je voldoen aan de sollicitatieplicht. Dit houdt in het kort in dat je actief naar passend werk solliciteert. Hierbij geldt dat je minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. Daarnaast ben je ook verplicht om te solliciteren op de banen die je van je UWV adviseur toegestuurd krijgt.

Een WW-uitkering

Een belangrijk voorwaarde voor het ontvangen van een WW-uitkering is dat je niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Dit betekent dat je geen recht hebt op deze uitkering wanneer je zelf ontslag hebt genomen. Of wanneer je door slecht gedrag ontslagen bent.

Een WW-uitkering aanvragen doe je online. De aanvraag dien je, vanaf 1 week voordat je werkloos wordt, in via werk.nl.

Iedere werknemer die tenminste 26 van de afgelopen 36 kalenderweken heeft gewerkt heeft recht op deze uitkering. Je vraagt een WW-uitkering aan wanneer je werkloos bent en niet direct zicht hebt op nieuw werk.

Hoe werkt het in de praktijk?

Sollicitatieplicht bij naderend ontslag

De sollicitatieplicht is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat je na ontslag zo snel mogelijk weer aan het werk bent. De sollicitatieplicht begint dan ook wanneer je weet dat een ontslag nadert.

Een voorbeeld:

Anna krijgt in maart te horen dat zij per juli ontslagen zal worden vanwege bezuinigingen. Anna is er niet zeker van dat ze direct nieuw werk zal vinden in de thuiszorg. Om aan de sollicitatieplicht te voldoen moet Anna direct beginnen met solliciteren. Bewijs van haar sollicitatieactiviteiten moet ze bewaren.

Sollicitatieactiviteiten zijn onder andere:

  • Solliciteren op een vacature
  • Een cv plaatsen op een vacaturewebsite
  • Een netwerkgesprek voeren
  • Inschrijven bij een uitzendbureau

Langdurige werkloosheid

Het kan zomaar gebeuren dat je langer zonder werk komt te zitten dan je had gedacht. Om te blijven voldoen aan de sollicitatieplicht moet je na 6 maanden aan extra voorwaarden voldoen. Zo moet je gaan solliciteren op banen die niet direct passen bij je niveau, salariswensen en gewenste reistijd.

Het belangrijkste is dat je weer aan het werk gaat en aangeboden werk niet afslaat. Dit betekent ook dat je tijdelijk werk moet accepteren. Doe je dit niet? Dan loop je het risico te worden gekort op je WW-uitkering.

Wanneer je langer dan één jaar werkloos bent moet je al het werk accepteren, ongeacht niveau. Dit betekent dat ook hoogopgeleiden werk moeten accepteren op laaggeschoold niveau. Dit heeft uiteraard gevolgen voor je inkomsten. Daarom wordt in deze situatie je salaris aangevuld met een gedeeltelijke WW-uitkering.

Maak je je druk over het gat in je cv vanwege langdurige werkloosheid? Lees dan dit artikel.

Sollicitatieplicht voor ouderen

Sollicitatieplicht ouderen

Er wordt flink gediscussieerd over de sollicitatieplicht voor ouderen. Het is zeer frustrerend wanneer je als 55-plusser er maar niet in slaagt nieuw werk te vinden. Toch moet je óók als werkzoekende oudere voldoen aan de sollicitatieplicht.

Een uitzondering wordt gemaakt voor ouderen die binnen een jaar de AOW-leeftijd bereiken. Deze ouderen zijn sinds 1 mei 2018 vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Werk gevonden en toch nog een sollicitatieplicht?

Wanneer je weer aan het werk gaat en daarnaast een gedeeltelijke WW-uitkering behoudt, moet je blijven solliciteren. Alleen wanneer je weer voor minimaal 3 maanden volledig gaat werken heb je tijdelijk geen sollicitatieplicht.

Je gaat bijvoorbeeld:

  • hetzelfde aantal uren werken als in je vorige baan.
  • meer uren werken dan in je vorige baan.
  • minimaal 36 uur per week werken.

Tot slot

Samenvattend houdt de sollicitatieplicht in dat je voldoende sollicitatieactiviteit dient te hebben. Hoeveel je precies moet ondernemen spreek je af met je adviseur van het UWV. Om te voldoen aan de plicht kun je onder andere sollicitatiebrieven schrijven. Daarnaast kun je ook netwerkgesprekken voeren of je aanmelden bij een uitzendbureau.

Personen die opnieuw werk hebben gevonden en gedeeltelijk een WW-uitkering behouden hebben een vrijstelling van de sollicitatieplicht. Mits ze aan alle voorwaarden voldoen uiteraard. Ouderen die bijna de AOW-leeftijd hebben bereikt hebben ook een vrijstelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.