Telefonisch informeren naar een openstaande vacature, zo pak je dat aan

Telefonisch informeren naar een openstaande vacature

Yes, je hebt een vacature gevonden die bij je past. Je ziet het werken voor dit bedrijf helemaal zitten en je weet zeker dat dit dé baan voor jou is. Maar dan moet je die baan natuurlijk nog wel krijgen. Om je kansen te vergroten kun je telefonisch informeren naar een openstaande vacature.

Door telefonisch te informeren naar een vacature kun je meteen een goede indruk maken en kom je te weten wat er van een sollicitant verwacht wordt.  Maar hoe pak je zo’n telefoongesprek nou precies aan? 

Telefonisch informeren naar een openstaande vacature

Bereid je gesprek goed voor

Het is belangrijk dat je het gesprek goed voorbereid. Pak dus niet direct de telefoon maar lees eerst de vacature heel goed door. Bedenk welke vragen je wilt stellen over de vacature en schrijf ze even op. 

Weet aan wie je de vragen moet stellen

Met het papier met vragen bij hand pak je de telefoon. Maar wie ga je eigenlijk bellen? Het is natuurlijk wel handig als je meteen de goede persoon aan de telefoon krijgt. Meestal staat er een contactpersoon in de vacature, dit is degene die je moet hebben.

Staat er geen contactpersoon bij, vraag dan aan degene die je aan de telefoon krijgt of ze je willen doorverbinden met degene die over de vacature gaat. Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste persoon aan de telefoon krijgt wanneer je telefonisch wilt informeren naar een openstaande vacature.

Wees enthousiast en vrolijk

Laat merken dat je écht geïnteresseerd ben in de baan, wees enthousiast en probeer vrolijk en positief te klinken. Zorg er wel voor dat je rust bewaard in je stem. Dat is voor de persoon aan de andere kant van de telefoon wel zo prettig. Rust bewaren doe je bijvoorbeeld door adempauzes te nemen tussen je zinnen door en een fijn spreektempo aan te nemen.

Probeer handige informatie los te krijgen

Een van de voordelen van telefonisch informeren naar een openstaande vacature is dat je achter informatie kunt komen die je straks goed kunt gebruiken. Een vraag die je kunt stellen is bijvoorbeeld waarom er NU een vacature is. Zo kom je erachter wie of wat het bedrijf op dit moment precies nodig heeft. Daar kun je mooi op inspelen in je sollicitatiebrief of tijdens een vervolggesprek

De dont’s van telefonisch informeren naar een openstaande vacature

Het feit dat je telefonisch informeert naar een vacature geeft je al een streepje voor op de andere sollicitanten. Goed gedaan dus! Maar pas op, er zijn dingen die je beter niet kunt doen tijdens zo’n gesprek.

Wat moet je vooral niet doen als je besluit de telefoon te pakken en te informeren naar een opstaande vacature?

  • Meteen beginnen met praten. Wanneer je de juiste persoon aan de lijn hebt brandt dan niet meteen los. Misschien komt je belletje wel helemaal niet uit! Vraag dus altijd even of je telefoontje op dit moment wel schikt. Is dit niet het geval, vraag dan wanneer je het beste terug kunt bellen. 
  • Teveel vragen stellen. Vragen stellen tijdens het telefoongesprek is goed, maar maak het niet te gek. Niemand houdt van een kruisverhoor. Een kort en bondig telefoongesprek werkt het beste.
  • De puntjes op de i vergeten. Het is tijd om de puntjes op de i te zetten. Om ervoor te zorgen dat je naam nog even in het geheugen blijft hangen noem je deze nog even subtiel voordat je afsluit. Na het telefoongesprek kun je, heel slim, op het LinkedIn profiel van de recruiter kijken zodat je naam daar ook nog even te zien is. 

Telefonisch informeren naar een vacature is soms best eng, dat snappen we helemaal. Maar als jij je goed voorbereid en deze tips opvolgt kan er nog maar weinig misgaan.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *