Een goede lay-out voor je cv? Dit zijn onze tips

Een goede lay-out voor je cv, dit zijn onze tips

Je hebt een passende vacature gevonden en begint vol goede moed met het opstellen van een cv. Het curriculum vitae is het eerste is dat de recruiter van jou onder ogen krijgt. Daarom wil je dat het document er piekfijn uitziet, zodat je een goede eerste indruk achterlaat. De volgende 7 tips helpen je met het maken van een goede lay-out voor je cv. 

Een goede lay-out voor je cv, dit zijn onze tips

Tip 1 – Eenvoud is beter

Het klinkt misschien gek, of misschien zelfs wel saai, maar een eenvoudig opgesteld cv is beter dan een druk cv vol creatieve elementen. De recruiter krijgt namelijk heel wat cv’s onder zijn neus. Je kunt ervan uit gaan dat er weinig tijd is om alle cv’s helemaal door te lezen. Je cv wordt in eerste instantie snel door de recruiter ‘gescand’ en dan is het natuurlijk handig dat hij snel en makkelijk kan zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. 

Tip 2 – Zorg dat je cv scanbaar is

Je cv moet zo opgesteld zijn dat het document makkelijk te scannen en te kopiëren is. Zorg ervoor dat alle informatie goed te lezen is en dat je je cv op A4 formaat inlevert. Dit is een absolute must voor een goede lay-out van je cv. Een goed cv is kort en bondig en past op één of twee A4.

Houd er ook rekening mee dat een scan of kopie niet altijd in kleur wordt gemaakt.  Zorg er dus voor dat je cv zowel in kleur als in zwart-wit goed leesbaar is.

Tip 3 – Zorg voor een mooie opmaak

Een mooie opmaak van je document laat zien dat jij netjes en secuur kunt werken. Zorg dat je je tekst netjes uitlijnt en dat bijvoorbeeld de punten bij een opsomming keurig onder elkaar staan. 

Je kunt om je cv wat meer te laten opvallen in plaats van punten ook voor andere grafische elementen kiezen. Een driehoekje, vierkantje, pijl of een vorm die gelinkt kan worden aan het bedrijf waar je solliciteert bijvoorbeeld. Om de opmaak niet te laten verspringen als het document op een andere computer wordt geopend kun hem het beste als .pdf bestand opslaan. 

Tip 4 – Gebruik duidelijke (kop)teksten in je cv lay-out

We zeiden het net al, de recruiter ‘scant’ in eerste instantie heel snel je cv. Hij zal het daarom handig vinden om meteen te weten waar hij moet kijken als hij op zoek is naar een specifieke eigenschap of ervaring. Een goed cv heeft daarom duidelijk kopteksten. Je kunt deze kopteksten in een groter of dikker lettertype typen. Het zorgt niet alleen voor een overzichtelijk document, maar het staat ook mooier. 

Tip 5 – Gebruik een ‘normaal’ lettertype

Een bijzonder lettertype gebruiken om je cv extra te laten opvallen? Geen goed idee. De meest gebruikte lettertypes zijn niet voor niets zo populair. Dit zijn namelijk de best leesbare lettertypes. Vermijdt zwierige letters en fonts met tierelantijnen, maar kies voor een ‘normale’ letter. Je kunt daarbij denken aan de lettertypes Calibiri, Arial, Cambria en Times New Roman. Zo weet je zeker dat je cv goed te lezen is. 

Tip 6 – Probeer op te vallen

Je cv is je visitekaartje. Het is het eerste onderdeel van je sollicitatie, de eerste indruk die de recruiter van je kunt krijgen. Zorg ervoor dat jouw cv er niet ‘een van velen’ is en probeer op een goede manier te vallen. Dit kun je doen door extra aandacht te schenken aan het ontwerp van je cv, een bepaalde kleur te gebruiken of bijvoorbeeld een foto toe te voegen

Tip 7 – Gebruik templates en voorbeelden

We snappen dat niet iedereen geboren is als grafisch ontwerper. Het is dan ook helemaal niet erg om een template te gebruiken. Of een voorbeeld cv te gebruiken. Het kan je helpen met een goede lay-out van je cv en brengt je hoogstwaarschijnlijk op nieuwe ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *