Cv voorbeeld psycholoog

Cv voorbeeld psycholoog

Hoe functioneert de mens, en waarom functioneert de mens eigenlijk op een bepaalde manier? Deze vraag fascineert jou enorm en is misschien wel de drijfveer achter jouw keus om psycholoog te worden. Je oog is gevallen op een geweldige vacature waarin gezocht wordt naar een psycholoog en je denkt dat jij deze functie perfect kunt invullen. Je hebt je diploma, misschien al ervaring in een andere baan als psycholoog en je hebt de juiste competenties. Hoe overtuig je een nieuwe werkgever van jouw capaciteiten? Dat begint met een sterk curriculum vitae. Ons cv voorbeeld psycholoog helpt je op weg.

Cv voorbeeld psycholoog

Wat doet een psycholoog precies?

Door gesprekken te voeren, observaties en onderzoek te doen houden psychologen zich bezig met de menselijke geest, het bewustzijn en het gedrag van de mens. De psycholoog behandelt mensen met psychische problemen en kan diagnoses stellen. Daarbij kan de psycholoog mensen begeleiden bij de behandeling van hun (geestelijke) problemen.

Er zijn verschillende soorten banen die je als psycholoog kunt krijgen. Zo kun je terecht komen als hulpverlener in een psychiatrisch ziekenhuis maar kun je onder andere ook relatietherapeut worden of kinderpsycholoog. 

Je moet een HBO opleiding of een universitaire opleiding in de psychologie hebben afgerond om psycholoog te kunnen worden. Na je opleiding kun je je verder specialiseren. 

Zelf je cv maken?

Welke competenties moet een psycholoog hebben?

Als psycholoog moet je heel goed kunnen luisteren. Het is zo’n beetje de belangrijkste eigenschap die je moet hebben om je vak goed uit te kunnen oefenen, maar zeker niet de enige competentie die van je wordt verwacht als je solliciteert naar een baan in de psychologie. Zo moet je als psycholoog:

  • Goed kunnen observeren
  • Communicatief vaardig zijn
  • Goede analyses kunnen maken
  • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben
  • Integer zijn
  • Een goed inlevingsvermogen hebben

Een psycholoog moet tevens mensen kunnen inspireren en motiveren. Een flink pakket aan competenties dus. Maar hoe zet je ze op je cv? Dat kun je zien in ons cv voorbeeld psycholoog. 

Een cv opstellen als psycholoog

Om je cv aantrekkelijk te maken en direct een goede persoonlijke indruk achter te laten op de recruiter kun je in het document één of twee zinnen opnemen die iets van jouw persoonlijkheid laten zien. Bijvoorbeeld: “Ik werk er altijd hard aan om het vertrouwen van cliënten te winnen want ik vind het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen bij me.” 

De volgende zaken mogen ook zeker niet ontbreken op je cv:

  • Welke opleidingen heb je gevolgd
  • Welke ervaring heb je als psycholoog opgedaan
  • Wat zijn je competenties

Heb je nog ervaring als psycholoog omdat je net bent afgestudeerd? Laat dit je dan niet weerhouden om te solliciteren. Je kunt dan namelijk een competentie cv opstellen.

Tip: sta je ingeschreven in het BIG register als psycholoog en/of ben je aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg? Vermeld dit dan ook op je cv. Heb je wellicht mooi een streepje voor op andere sollicitanten. Bovendien laat je zien dat je serieus omgaat met je vak en bereid bent te investeren.

Cv voorbeeld psycholoog

Je weet nu wat er inhoudelijk van je cv verwacht wordt. Maar hoe zet je het allemaal netje op papier? Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en kun je prima een sterk cv maken aan de hand van een voorbeeld. Het cv voorbeeld psycholoog kun je hier downloaden en gebruiken ter inspiratie voor je eigen curriculum vitae. 

Zelf cv maken

Hier kun je meer tips vinden over het opstellen van een cv:

Zelf cv maken

Sollicitatietips

Zorg ervoor dat je cv er netjes uitziet als je het inlevert. Zowel inhoudelijk als aan de buitenkant. Dat betekent dus geen vouwen en vlekken en ook geen spelfouten. Lees je cv daarom na het opstellen ervan nog een paar keer goed door en controleer het document op tikfouten. 

Wie de concurrentie een stap voor wil blijven belt achter de vacature aan voordat hij begint met het opstellen van een cv en sollicitatiebrief. Door contact op te nemen met de contactpersoon die bij de vacature staat (meestal is dit de recruiter) zorg je ervoor dat je ‘top of mind’ bent. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar welke kwaliteit ze het meest belangrijk vinden. Houd het gesprek kort en bondig en stel maar een paar vragen. De informatie die je nu krijgt kun je gebruiken bij het schrijven van je cv en sollicitatiebrief. 

Omdat de recruiter jouw naam en stem al een keer gehoord heeft gaat er een belletje rinkelen als hij of zij jouw naam op een cv ziet staan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *