Werk vinden, hoe doe je dat eigenlijk?

Werk vinden - hoe doe je dat eigenlijk

Astronaut, politieagent, brandweer, dierenarts, weet jij nog wat je vroeger wilde worden? Je hebt misschien later ook nog wel eens nagedacht over wat jij een leuk beroep vindt. En nu is het dan zover. Je moet op zoek naar werk. De wens om astronaut te worden is waarschijnlijk van de baan, maar je weet wat je ongeveer wilt, en je weet wat je allemaal kan. Je bent klaar om aan de slag te gaan. Maar werk vinden, hoe doe je dat eigenlijk?

Werk vinden - hoe doe je dat eigenlijk

Werk vinden via het internet

Vanuit je luie stoel op zoek naar werk. Kan dat? Jazeker! Als je een internetverbinding hebt kun je online op zoek naar werk. Dat kan op verschillende manieren. Bedenk wel dat je uiteindelijk uit je luie stoel moet komen om op sollicitatiegesprek te gaan want met alleen zoeken naar een baan ben je natuurlijk nog niet aangenomen. Maar we beginnen bij het begin: de zoektocht naar een baan om op te solliciteren. 

Vacaturebanken

Op het internet kun je werk vinden door je bij vacaturebanken te kijken. nationalevacaturebank.nl, indeed.nl en monsterboard.nl zijn voorbeelden van zulke vacaturebanken. In de meeste gevallen moet je bij zo’n vacaturebank je cv achterlaten. Werkgevers kunnen dan door alle cv’s bladeren en de beste kandidaten eruit pikken. Bij de vacaturebanken staan ook heel veel vacatures online waar je direct op kunt solliciteren. 

Hashtags en jezelf verkopen

Op Twitter, facebook, instagram en LinkedIn kun je jezelf als werkzoekende profileren. Door het gebruik van hashtags (bijvoorbeeld #werkgezocht , #ikzoekwerk, #baangezocht) kun je aangeven dat je open staat voor een baan. Ook kun je je cv online zetten. Je solliciteert dan dus niet gericht op een specifieke baan, maar doet een open sollicitatie voor iedereen die het lezen wil. 

Bureau’s en instanties

Als je in de stad loopt terwijl je op zoek bent naar een baan dan kun je zomaar een uitzendbureau tegenkomen. Loop er eens naar binnen, want hier kunnen ze je goed verder helpen als je op zoek bent naar werk. En ben je hoger opgeleid? Dan is een detacheringsbureau misschien wat voor je. 

Het uitzendbureau

Via een uitzendbureau kun je meestal snel werk vinden. Het zijn vaak banen voor een kortere periode maar het is een perfecte manier om geld te verdienen en tegelijkertijd veel ervaring op verschillende plekken op te doen. 

Een detacheringsbureau

Een detacheringsbureau is, net als het uitzendbureau, een bemiddelaar tussen werkgever en werkzoekende. Bij een detacheringsbureau gaat het vaak om opdrachten en werkzaamheden die langer duren. Bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Dit zijn meestal banen voor hoger opgeleiden. 

Zelf aan de slag

Heb je het wel eens iemand horen zeggen? “ik ben er gewoon ingerold”. Het lijkt misschien gek maar vaak krijgen mensen een baan door ergens ‘in te rollen’. Door een gesprek met een bekende wat leidde tot een baan of door te beginnen als kabeldrager en uiteindelijk te eindigen als cameraman. Je kunt het geluk natuurlijk een handje helpen door jezelf in situaties te zetten waarbij de kans groter is dat je in gesprek raakt met de juiste mensen, of dat je in het juiste bedrijf terechtkomt. 

Werk vinden via netwerken

Netwerken is het ontmoeten van mensen en het gebruik maken van contacten die je al hebt. Je kunt heel laagdrempelig netwerken door bijvoorbeeld een ‘open coffee’ bij jou in je buurt te bezoeken. Zo’n bijeenkomst is gratis en ervoor bedoeld om te netwerken. Het lijkt misschien een beetje eng maar wat heb je te verliezen? Je kunt LinkedIn gebruiken om je netwerk uit te breiden of bepaalde bijeenkomsten, cursussen of themadagen bezoeken om nieuwe mensen te leren kennen. Netwerken is de meest succesvolle manier om aan een baan te komen. 

Open sollicitatie

Nog een manier waarop mensen vaak succesvol solliciteren is door een open sollicitatie te sturen. Wil je heel graag bij een bepaald bedrijf werken, of lijkt het je super om een bepaalde functie in te vullen dan kun je een open sollicitatie sturen waarin je vertelt waarom jij er graag zou willen werken en wat je toe te voegen hebt in het bedrijf. Je reageert dan niet direct op een vacature maar biedt jezelf als het ware aan. 

Werk vinden via een stage, kan dat ook?

Heb je moeite met het vinden van werk of heb je nog niet alle kwalificaties die je voor jouw droombaan zou moeten hebben, dan kun je eraan denken om te beginnen met een stage. Daarmee verdien je in eerste instantie geen loon, maar zorgt er wél voor dat je al binnen bent bij een bedrijf. Zo kun je veel leren en wordt je klaargestoomd voor een volwaardige functie. De kans dat je in het bedrijf kunt blijven werken na je stage is groot, want je weet nu natuurlijk veel meer dan sollicitanten die nog nooit een voet in het bedrijf hebben gezet. 

Lees ook:
Ben je aan het solliciteren? Deze vragen kun je verwachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *