Cv updaten in 5 eenvoudige stappen

Cv updaten in 5 eenvoudige stappen

Als je eenmaal een dijk van een cv hebt opgesteld is het zaak deze regelmatig te updaten. Voor iedere nieuwe sollicitatie stof je je cv af en voorzie je deze van een update of nog liever: een upgrade. Blok direct een uurtje in je agenda en update je cv in 5 eenvoudige stappen.

Cv updaten in 5 eenvoudige stappen

1. Controleer je persoonlijke informatie

Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg er bij het updaten van je cv voor dat je je persoonlijke informatie goed naloopt. Heb je nog hetzelfde telefoonnummer, woon je nog op hetzelfde adres en kloppen de links naar je social media profielen nog? Grote kans dat er ondertussen het één en ander veranderd is.

Dit is ook een goed moment om te controleren of alle benodigde informatie op je cv staat. Zorg er in ieder geval voor dat je volledige naam, het telefoonnummer waarop je overdag bereikbaar bent, je e-mailadres en je woonadres op je cv staan.

2. Update je werkervaring

Op een cv staat je meest recente werkervaring bovenaan. Wil je je cv updaten dan moet je de nieuwe werkervaring toevoegen en irrelevante of verouderde werkervaring weghalen. Op deze manier wordt je cv nooit te lang (1 á 2 A4).

Voor de werkervaring die wel relevant is kun je kijken of je deze ervaring op een voor de vacature aantrekkelijke manier hebt opgeschreven. Wellicht kun je hier nog het één en ander weghalen, anders omschrijven of toevoegen.

3. Besteed aandacht aan de uitstraling van je cv

De lay-out van je cv, het lettertype dat je hebt gekozen en de eventuele vormgeving bepalen samen de uitstraling van je cv. Ook het toevoegen of weglaten van een foto heeft invloed op de uitstraling. Kijk eens kritisch naar je cv en of deze nog uitstraalt wie jij bent? Is het lettertype dat je hebt gebruikt nog van deze tijd? Zo niet, tijd om de uitstraling van je cv te updaten.

Wellicht is je cv al een paar jaar oud en heb je ondertussen mooie stappen gemaakt in je carrière. Dan wil je uiteraard dat deze nieuwe verworven kennis en professionaliteit ook te zien is aan je cv. Wat uiteraard ook kan is dat je zelf een andere weg ingeslagen bent en dat je op banen solliciteert in een andere sector. Ook hier kun je rekening mee houden bij het vormgeven van je cv.

4. Actualiseer je profiel en foto

De profielomschrijving en je foto zijn belangrijke onderdelen van je cv. Wil je je cv updaten dan is een actuele foto onmisbaar. Je profielomschrijving hoef je uiteraard niet opnieuw te schrijven, maar controleer vooral wel of alle informatie nog klopt en relevant is.

Voeg vooral je meest recente werkervaring of behaalde successen op professioneel vlak toe aan je profiel. Overbodige of verouderde informatie haal je vervolgens weg. Zo blijft je cv actueel en overzichtelijk.

Lees ook:
Zó schrijf je een persoonlijk profiel voor je cv

5. Stem je cv af op de vacature

Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, is het slim om je cv af te stemmen op de vacature waarop je solliciteert. Update je cv dus niet alleen om te zorgen dat alle informatie klopt, maar ook om te laten zien dat jij een geschikte kandidaat bent voor de openstaande functie. Zo kun je bepaalde werkzaamheden uit vorige functies extra benadrukken en bijvoorbeeld je relevante vrijwilligerswerk benoemen. Ook in de profielschets kun je op subtiele wijze refereren aan de vacature.

Ter illustratie:

Solliciteer je bijvoorbeeld op de functie van verkoper? Focus je dan in je profiel op je ervaring met klantcontact. Of je doorzettingsvermogen en het feit dat je naast Nederlands ook Engels of Duits spreekt. Uiteraard noem je ook dat je in je oude baan de verkoopcijfers met maar liefst 10 % hebt laten stijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.