Zwart werken: de voor- en nadelen

Zwart-werken-voor-en-nadelen

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: zwart werken. Maar wat betekent dat precies en wat zijn de voor- en nadelen van zwart werken? Krijg je dan nog wel vakantiegeld en wat gebeurd er als je jouw baan kwijtraakt?

Zwart-werken-voor-en-nadelen

Wat is zwart werken precies?

Als je zwart werkt betekent het dat je officieel niet in dienst bent bij je werkgever, maar wel betaalt krijgt. Het kan ook zijn dat je wel een contract hebt bij je werkgever, maar bijvoorbeeld de overuren die je maakt zwart uitbetaalt krijgt. Zwart werken betekent dus eigenlijk dat er op papier geen bewijs is dat jij voor iemand hebt gewerkt, maar wel betaald krijgt voor je werkzaamheden.

Meestal krijgen zwartwerkers hun loon contant uitbetaald, zodat je uitbetaling een onder de radar blijft. Zwart werken is namelijk officieel verboden. Vaak lijkt het alsof je als je zwart werkt meer geld kunt verdienen dan wanneer je hetzelfde werk ‘wit’ zou uitvoeren. 

Wat zijn de voordelen van zwart werken?

Zwart werken gebeurt nog steeds heel vaak. Dat komt omdat zwart werken de nodige voordelen heeft:

Je draagt geen belasting af als je zwart werkt

Je nettoloon is hetzelfde als je brutoloon. In verhouding verdien je dus meer dan wanneer je dezelfde baan ‘wit’ zou uitoefenen, omdat je geen geld afdraagt aan de Belastingdienst. 

Nooit meer wachten op je loon

Je krijgt je geld meestal direct na het werk contant uitbetaald en je kunt het dus meteen uitgeven. Je hoeft niet te wachten tot je loon aan het einde van de maand op je bankrekening gestort wordt. 

Geen geld naar verzekering of pensioen

Normaal gesproken lever jij (of je werkgever) een deel van je loon in om je verzekeringen en/of pensioen te betalen. Bij zwart werken hoef je geen geld in te leveren. Je krijgt je hele loon uitbetaald. 

Dit zijn de nadelen van zwart werken

Het lijkt dus heel aantrekkelijk om zwart te gaan werken maar vergis je niet. Er zitten ook flink wat bezwaren aan zwart werken.

Zwart werken is verboden

Het grootste nadeel van zwart werken is dat het niet mag. Het is illegaal. Door zwart te werken betaal je namelijk geen belasting en dat is verboden. Als de belastingdienst erachter komt dat je zwart werkt moet je alles terugbetalen, plus een boete. 

Geen recht op vakantiegeld

Omdat je geen contract hebt heb je ook geen recht op vakantiegeld als je zwart werkt. Het lijkt dus vaak te lonen om zwart te werken, maar het kan zijn dat je onderaan de streep uiteindelijk minder verdient omdat je zulke extra’s niet uitgekeerd krijgt.  Hetzelfde geldt voor een dertiende maand of een bonus.

Geen recht op loon als je ziek bent 

Ook als je ziek bent krijgt je geen loon doorbetaald als je zwart werkt. Dat komt omdat daar niets over afgesproken is in een arbeidscontract. Dat is voor een dagje misschien niet zo erg, maar een stevige griep kan er voor zorgen dat je ineens veel te weinig verdiend. 

Geen hulp van je werkgever bij een ongeval 

Krijg je een ongeluk waardoor je niet meer kunt werken, dan kun je niet bij je baas aankloppen voor hulp. Je bent namelijk niet verzekerd dus je staat er nu helemaal alleen voor. 

Geen uitkering bij ontslag

Als zwart werker is je werkleven tamelijk onzeker. Je baas kan je namelijk zonder opgave van reden van de een op de andere dag ontslaan. En als je word ontslagen heb je geen recht op een uitkering

Geen referentie op je cv

Omdat je officieel niet hebt gewerkt bij de opdrachtgever kun je deze baan dus het beste niet op je cv zetten. Je hebt immers geen referentie om naar te verwijzen. 

Conclusie

Ontvang je aan het einde van de maand geen loonstrook, krijg je jouw geld van je baas in briefjes in je hand gedrukt en is jouw nettoloon hetzelfde als je brutoloon?

Dan is de kans vrij groot dat je zwart werkt. Bedenk, als dit het geval is, goed of je hier wel mee door wilt gaan. De boetes van de Belastingdienst voor zwart werken zijn namelijk niet mals. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *