Salaris in vacature: bruto of netto?

Salaris in vacature bruto of netto

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan krijg je nogal wat vacatures onder ogen. Soms zijn de vacatures duidelijk en uitgebreid, maar af en toe is wat er in een vacature staat ronduit raadselachtig. Vooral als het gaat om het salaris. Wat wordt er bijvoorbeeld eigenlijk bedoeld met een marktconform salaris? En wanneer er een salarisindicatie in de vacature staat, is dat dan het bruto of het netto salaris? Wij zochten het voor je uit.

Salaris in vacature bruto of netto

Wat staat er in de vacature over je salaris?

In Nederland doen we nog steeds een beetje moeilijk over het praten over geld. Wanneer je iemand zou vragen wat hij of zij verdient krijg je meestal een antwoord terug als ‘ik kan ervan rondkomen’. Precieze bedragen staan vrijwel nooit vermeld. Dat zit een beetje in onze aard en daar komen we als volk niet zomaar van af.

Hetzelfde geldt voor de opstellers van de vacatures. Ook voor hen is praten over exacte bedragen een beetje taboe. Dit kan zijn omdat ze niet willen dat de concurrentie weet hoeveel salaris ze geven aan medewerkers. Of omdat ze niet teveel weg willen geven voordat de salarisonderhandelingen beginnen. Het komt daarom heel vaak voor dat er geen bedrag wordt genoemd in de vacature, maar dat de hoogte van het salaris op een andere manier wordt omschreven. 

Zo zie je de term ‘marktconform salaris’ vaak voorbij komen. Een bruto of netto salaris is een vacature komt niet heel vaak meer voor. Wel zie je soms een salarisindicatie.

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is een inkomen dat in overeenstemming is met de markt. Je krijgt een bedrag dat gelijk is aan het bedrag dan andere professionals in dezelfde branche gemiddeld krijgen. Het lijkt misschien mooi en eerlijk dat je voor je werk een marktconform salaris krijgt, maar echt duidelijk is het natuurlijk niet. Zeker niet als je nieuw bent in de functie waarop je solliciteert en je geen idee hebt wat je precies zou moeten verdienen.

Gelukkig zijn er op internet hulpmiddelen te vinden waarmee je kunt uitzoeken wat het marktconforme salaris voor de functie waar jij op solliciteert is. Je kunt daarvoor onder andere het SalarisKompas gebruiken. Zo kom je er snel achter of het marktconforme salaris naar je zin is, of dat je liever verder zoekt naar een baan die een hoger salaris biedt. 

Ook interessant:
Best betaalde banen van Nederland op een rij

Bruto of netto?

Soms zijn werkgever of recruiters wat minder bang en zetten ze wel een salarisindicatie in de vacature. Het bedrag wat je in de vacature ziet is altijd bruto (en dus niet netto). Je krijgt dat bedrag dus niet in zijn geheel elke maand op je bankrekening gestort. Er gaat nog van alles vanaf, zoals loonbelasting, pensioengeld en premies voor verzekeringen.

Het geld wat je daadwerkelijk aan het einde van de maand ontvangt noemen we het nettosalaris. Je nettosalaris kun je zelf uitrekenen, maar dat is wel een moeilijke en omslachtige berekening. Gelukkig zijn er online ook manieren om snel uit te vinden wat je nettosalaris wordt. Je moet dan wel je brutosalaris bij de hand hebben. Bereken hier je nettoloon.  

Houdt er wel rekening mee dat de uitkomst van zo’n tool een indicatie is van je nettoloon. Net zoals het brutoloon wat in de vacature genoemd staat. Meestal worden deze bedragen nog aangepast. Bijvoorbeeld omdat je goede salarisonderhandelingen hebt gevoerd. 

Nu weet je hoe je erachter kunt komen wat je ongeveer gaat verdienen als je wordt aangenomen voor de baan waarop je solliciteert. En je weet nu ook goed wat het verschil is tussen het netto en bruto salaris. Vage omschrijvingen krijgen jou niet klein en je weet vanaf nu waar je aan toe bent als je op het punt staat om te gaan solliciteren. 

Verder lezen?
Telefonisch informeren naar een vacature: zo pak je dat aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *