Salaris vergelijken: verdien ik wel genoeg?

Salaris vergelijken

Ben je benieuwd of het salaris wat jij elke maand ontvangt hetzelfde is als van anderen die hetzelfde beroep uitvoeren? Of wil je weten wat je kunt verdienen als je solliciteert op een nieuwe baan? Dan is een salaris vergelijken een goed idee. Maar hoe doe je dat?

Salaris vergelijken

Het ene salaris is het andere niet

Het bedrag dat je aan het einde van de maand op je bankrekening krijgt vergelijken met het loon van je collega in dezelfde functie heeft niet veel zin. Je salaris bestaat namelijk niet alleen maar uit het netto bedrag – het bedrag wat je uiteindelijk kunt pinnen.

Je salaris is een bruto bedrag. Zaken als je pensioen, belastingen en verzekeringen zijn bij je bruto salaris inbegrepen. Ook leeftijd, je opleiding en je werkervaring wegen mee in de hoogte van je salaris. Het te ontvangen loon kan dus bij iedereen verschillend zijn. Uit je hoofd, met de hand je salaris vergelijken in een programma in excel is moeilijker dan je denkt. Het kán wel, maar dan moet je wel precies weten wat je doet. 

Online je salaris vergelijken

Makkelijker is het op een online tool te gebruiken om je salaris te vergelijken. Via salariskompas bijvoorbeeld, kun je een rij persoonlijke gegevens invullen zoals onder andere je leeftijd, je hoogst genoten opleiding en je huidige bruto salaris. Na het invullen van al je gegevens ontvang je jouw salaris rapport. Je ziet dan direct hoeveel een man en een vrouw (ja, er is helaas nog steeds loonkloof tussen die twee) met hetzelfde profiel als jij gemiddeld verdienen. Bovendien zie je hoever je salaris nog kan groeien en wat belangrijke onderwerpen zijn bij salarisonderhandelingen. 

De salarischeck van loonwijzer is ook een sterke tool. Bij deze tool kun je ook nog aangeven of je man of vrouw bent. Beide websites bieden naast informatie over het salaris ook meteen een overzicht van relevante openstaande vacatures. Er bestaan naast salariskompas en loonwijzer nog veel meer tools online om je salaris te checken. 

Handig bij een salarisonderhandeling

Als je weet hoeveel je eigenlijk zou moeten verdienen is de drempel lager om te gaan praten over een salarisverhoging bij je werkgever. Je kunt nu namelijk aantonen dat je minder verdient dan anderen. Dat praat natuurlijk een stuk makkelijker. 

Je kunt een salaris vergelijkingstool ook gebruiken om je sollicitatie gesprek goed voorbereid in te gaan. Een van de vragen die je tijdens zo’n gesprek kunt verwachten is namelijk: ‘Hoeveel zou je willen verdienen?’ Als je van tevoren al hebt uitgezocht hoeveel dit ongeveer zou moeten zijn, dan kun je zelfverzekerd een bedrag noemen waar de sollicitatiecommissie niet steil van achterover slaat. 

Vergeet niet je salaris te vergelijken bij een carrièreswitch

Per beroep kunnen salarissen flink verschillen. Dit heeft niet alleen te maken met de aard van het beroep maar ook met schaarste. Als er maar weinig mensen zijn die een bepaalde vacature in kunt vullen, zullen de salarissen hoger worden. Andersom zul je minder salaris krijgen als er voor jou tien anderen te vinden zijn. Als je een carrièreswitch van plan bent is het dus zeker aan te raden om je salaris te vergelijken. Je ziet dan direct hoe veranderen van beroep van invloed is op het loon dat elke maand op je bankrekening wordt gestort. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *