Best betaalde banen van Nederland op een rij

Goed betaalde banen: de piloot

Wil je weten wat de best betaalde banen zijn, zodat je zelf hier je carrière keuzes op af kunt stemmen? Weet jij bijvoorbeeld wat een kapitein op een zeeschip verdient? En wat verdient een minister eigenlijk? Of een plastisch chirurg? Wij kozen onze favoriete beroepen met een salarisschaal van €10.000 en hoger.

Top 10 van best betaalde banen

BeroepSalaris per maand
1.Ondernemer€25.000
2.Militair€19.000
3.Piloot€16.500
4.Butler€15.000
5.Kapitein Zeevaart€15.000
6.HR manager €11.700
7.Seksuoloog€11.000
8.Plastisch chirurg€10.833
9.Minister€10.312
10.Burgemeester€10.325

1. Ondernemer

Ben jij creatief en ambitieus? Bezit je bovendien over een gezonde dosis doorzettingsvermogen en durf? Overweeg eens het ondernemerschap. Een ondernemer is iemand die een bedrijf opzet met als doel het genereren van winst. Er zijn ondernemers in alle soorten en maten, in alle sectoren. Van de bouw tot aan de zorg.

Het salaris van een ondernemer is afhankelijk van het loon dat hij of zij zichzelf uitkeert. Gemiddeld verdienen ondernemers in Nederland €40.000 per jaar: dat is meer dan €3.300 per maand. Weet je een succesvolle onderneming op te zetten? Of misschien wel te verkopen? Er zijn succesvolle ondernemers die wel tot €25.000 per maand verdienen. Dat is nog eens een goed betaalde ‘baan’!

2. Militair

Dankzij de afschaffing van de dienstplicht kent Nederland alleen ‘beroepsmilitairen’. Beroepsmilitairen zijn ‘vrijwillig’ in dienst bij het leger. Een militair kan werken bij de Koninklijke Marine, Luchtmacht, Landmacht of Marechaussee. De eisen, zowel fysiek als mentaal, waaraan je als militair moet voldoen zijn zwaar.

Voor de zwaarste functie bij Defensie moet je een vijfdaagse tocht van 200 kilometer inclusief obstakels afleggen om überhaupt in aanmerking te komen. Des te zwaarder de functie, des te hoger de verdiensten. Bij de laagste functies is het startsalaris slechts €800 à €900 per maand. Ben je echter Bevelhebber der Landstrijdkrachten? Dan kun je op een zeer goed salaris tussen de €14.000 en €19.000 rekenen.

3. Piloot

Banen met een goed salaris

Kun jij veel verantwoordelijkheid aan en heb je een passie voor de luchtvaart? Dan is piloot worden wellicht iets voor jou. Een piloot is verantwoordelijk voor de veiligheid van passagiers en/of goederen aan boord. Hij is de gezagvoerder van het vliegtuig en werkt samen met (co)piloten, stewards, stewardessen en de luchtverkeersleiding.

Een piloot heeft onregelmatige en lange werktijden en is vaak weg van huis. Daar staat gelukkig een goed salaris tegenover. Een beginnende piloot verdient tussen de €2.250 tot €4.500 netto per maand. Een ervaren piloot verdient, afhankelijk van zijn rang en functie, tot wel €16.500 per maand.  Niet verkeerd, toch?

4. Butler

Ooit gedacht dat je als butler wel tot €15.000 per maand kunt verdienen? Als butler ben je vaak in dienst van een rijke familie. Als hoofd huishouding geef je niet alleen leiding aan het huishoudelijk personeel, maar fungeer je ook als persoonlijk assistent van één of meer leden van de familie.

Een butler is vertrouwenspersoon, adviseur, assistent en manager in één. Een pittige baan. Met een salaris tussen de €3.400 en €15.000 word je rijkelijk beloond voor je inspanningen. Je werkt op een landhuis, in een hotel of op een jacht.

Lees ook: Top 10 best betaalde bijbanen

5. Kapitein zeevaart

Op nummer 5 van best betaalde banen staat een bijzonder beroep. Namelijk dat van kapitein op een zeeschip. Een kapitein draagt verantwoordelijkheid voor zijn schip en personeel.

Hij draagt ook de zorg voor het personeelsbeleid, navigatie van het schip en de (inter)nationale veiligheidseisen. Wanneer passagiers overlijden op het schip, of wanneer er een geboorte plaatsvindt, doet de kapitein zelfs dienst als ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

De opleiding tot Kapitein Zeevaart is lang en zwaar. Je start met een mbo, hbo of wo opleiding en volgt daarna een maritieme opleiding. Na de opleiding start je jouw loopbaan als 3e of 4e stuurman. Het kan vervolgens wel 10 jaar – of meer – duren voordat je omhoog bent geklommen tot Kapitein Zeevaart. Voordeel is wel dat er dan een goed salaris van soms wel €15.000 op je staat te wachten.

6. HR manager

Best betaalde banen van Nederland: de HR manager

De rol van de Human Resources manager wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven. Meedenken over organisatiebrede strategieën, naast personeelsmanagement, is de nieuwe norm geworden. De HR manager is een ‘partner in business’ geworden. Het beroep van HR manager hoort absoluut thuis in onze top 10 van best betaalde banen.

Een HR manager is werkzaam in zowel profit als in de non-profit sector. Het grote geld valt te verdienen bij de grotere bedrijven in de profit sector. Gemiddeld verdient een HR manager €9.500 per maand, maar het salaris kan bij grote bedrijven oplopen tot wel €11.700 bruto per maand.

7. Seksuoloog

Een heel andere beroep is dat van seksuoloog. Alhoewel de titel ‘seksuoloog’ niet beschermd is, en iedereen zich dus seksuoloog mag noemen, is het volgen van een opleiding absoluut aan te raden. Bijvoorbeeld psychologie of geneeskunde in aanvulling met een postacademische opleiding gericht op seksuologie. Een flinke investering dus.

Gelukkig staat daar wel een riant salaris tegenover. Hoewel het salaris afhankelijk is van de organisatie waar je werkzaam bent kan een seksuoloog tussen de €6.000 en €11.000 verdienen. Niet zo gek, want het werk van een seksuoloog is gecompliceerd en vergt veel kennis. Je werkt samen met artsen, psychologen en psychiaters.

8. Plastisch chirurg

Wat zijn de best betaalde banen van Nederland?

Het beroep van plastisch chirurg heeft door de jaren heen een verkeerd imago gekregen. Denk jij bij plastische chirurgie ook direct aan neuscorrecties en borstvergrotingen? Niets is minder waar. Een plastisch chirurg is een medisch specialist die voornamelijk patiënten behandelt met aangeboren of opgelopen afwijkingen en verminkingen. Denk bijvoorbeeld aan brandwonden, ziekten zoals kanker of aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip.

Een plastisch chirurg vervult een belangrijke functie in het ziekenhuis of kliniek. Onregelmatige werktijden en het draaien van avond- en weekenddiensten horen erbij. En het salaris? Een plastische chirurg in dienstverband verdient tussen de €5.833 en €10.833 per maand.

9. Minister

Zit leiding geven in jouw dna? Wellicht is het beroep minister iets voor jou. Een minister is specialist op een bepaald beleidsterrein zoals financiën of gezondheidszorg. Samen met mede-ministers draag je de verantwoordelijkheid voor het regeringsbeleid. Moeilijke beslissingen maken, onderzoeksverslagen lezen en overleggen met ambtenaren is onderdeel van zijn of haar dagelijkse werkzaamheden.

Als minister verdien je al snel €10.312 per maand en krijg je bovendien vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en onkostenvergoeding uitgekeerd. Absoluut een goed betaalde baan dus! Daar staat wel tegenover dat je veel verantwoordelijkheid hebt.

10. Burgemeester

Wie droomt er niet van om baas te zijn van je eigen gemeente? Als burgemeester ben je voorzitter van het college van Burgemeester en Wethouders en voorzitter van de gemeenteraad. Je bent onder meer verantwoordelijk voor het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur van de gemeente. Daarnaast draag je zorg voor een goede afstemming tussen diverse instanties. Denk bijvoorbeeld aan zorg, politie en onderwijs.

Een zware, maar ook betekenisvolle baan met een goed salaris. Afhankelijk van de gemeente waar je werkzaam bent verdien je als burgemeester tussen de €3.340 en €10.325 per maand. Bovendien ontvang je een eindejaarsuitkering.

Voor welke goed betaalde baan ga jij?

Dit was onze top 10 best betaalde banen van Nederland. Zie jij een nieuwe carrière als seksuoloog of militair al voor je? Tijd om je sollicitatieskills op te poetsen. Naast de juiste opleiding en relevante werkervaring heb je ook een nette motivatiebrief en een mooi CV nodig. Ben je al zover dat er over het salaris wordt onderhandeld? Bekijk dan hier onze tips voor een succesvolle salarisonderhandeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.