Solliciteren als starter, hoeveel kans maak je?

Solliciteren als starter

Je hebt je opleiding afgerond en je bent klaar om wat je geleerd hebt in praktijk te brengen. Maar eerst nog die leuke baan vinden! Dat is misschien wel het meest moeilijke van alles, want banen liggen niet altijd voor het oprapen. En ook al zou dat wel het geval zijn, er is nog iets wat je moet doen voordat je die perfecte baan krijgt. Je zult moeten solliciteren als starter.

Dat kan best eng zijn en soms teleurstellend aangezien veel bedrijven mensen zoeken die al de nodige werkervaring hebben, wat bij jou misschien nog ontbreekt. Maar hoe kun je jezelf zo verkopen dat jij dé baan krijgt die je hebben wilt?

Solliciteren als starter

Hoe solliciteer je als starter?

Er zijn een aantal dingen die je moet ondernemen om te kunnen starten bij de baan van je dromen. Misschien heb je geluk dat het bedrijf waar je stage hebt gelopen, jou een baan aanbiedt. Maar wat als dat nu niet het geval is en je zelf op zoek moet naar een baan?

Dan zal je als solliciterende starter op zoek moeten gaan en de sollicitatieprocedure doorlopen. Laten we punten voor je op een rij zetten zodat je als starter weet waar je moet beginnen om zo een goede kans te maken. 

  • Je gaat op zoek naar de juiste vacature
  • Je opleiding en werkervaring vat je samen in een cv
  • Voeg een goed geschreven sollicitatiebrief toe

De juiste vacature vinden

Op de allereerste plaats zoek je de vacature die bij jouw opleiding aansluit. Door middel van je stageplaatsen weet je in wat voor bedrijf of omgeving je graag zou willen werken. Solliciteer daarom op vacatures die jou leuk lijken. Deze kun je vinden in de lokale kranten, via je vriendenkring, eventueel via uitzendbureaus, maar natuurlijk ook via het internet. Denk aan websites als werk.nl of monsterboard.nl.

Wat ga je doen als je een geschikte vacature gevonden hebt?

Het opstellen van je cv 

Na het vinden van de juiste vacature, wordt het tijd om je cv  op te stellen. Je cv is het eerste waar naar gekeken zal worden. Aan het begin van je carrière zal er misschien nog niet veel in staan. Maak ook als je gaat solliciteren als starter, kan een cv niet ontbreken.

Je kunt zonder te veel over jezelf bloot te geven een aantal extra details noemen die relevant zijn bij je opleiding die je hebt gevolgd. Denk aan hobby’s of extra cursussen die je hebt gevolgd. Vaak wordt iemand op basis van een sterk v cCV en goed geschreven sollicitatiebrief geselecteerd. 

Als starter is het interessant om je te verdiepen in het opstellen van een competentie cv. Hierbij ligt de nadruk op je vaardigheden en minder op je werkervaring. 

Wat je in de sollicitatiebrief zet

Naast je cv is de sollicitatiebrief ook belangrijk. In de sollicitatiebrief probeer je zo enthousiast mogelijk te verwoorden waarom jij degene bent die ze moeten aannemen. Zorg dat ze weten dat jouw vaardigheden en kennis aansluiten op de gevraagde kwaliteiten in de vacature.

Ben je goed in de omgang met mensen? Kun je goed met stressvolle situaties omgaan? Wil je graag doorgroeien in je carrière? Dit zijn punten die je kunt noemen. Leg hierbij de nadruk op wat jij voor het bedrijf of de organisatie kunt betekenen. Welke (unieke) kwaliteiten heb jij in huis en wat heeft de werkgever hieraan?

En nu is het wachten…

Nadat je al deze belangrijke stappen hebt doorlopen is het wachten op een positief resultaat. Dat is per persoon verschillend. Je bent waarschijnlijk niet de enige die op de openstaande vacature gesolliciteerd heeft. De één hoeft misschien maar een keer te solliciteren voordat hij aangenomen wordt, terwijl de ander meerdere keren moet solliciteren alvorens hij aan zijn droombaan kan beginnen. Neem bovenstaande stappen daarom niet licht op. 

Mocht het solliciteren als starter niet lukken om voor een gesprek uitgenodigd te worden, pas hier en daar wat in je sollicitatiebrief en cv  aan. Wees ook niet bang om een bedrijf op te bellen en te vragen of ze al een selectie hebben gemaakt. Of vraag, na een afwijzing, naar de reden waarom ze je niet aangenomen hebben. Door dit te doen krijg je meer zelfvertrouwen en weet je waar je nog aan zult moeten werken om bij een volgend gesprek wel de baan te krijgen die je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *