Cv filmpje maken? Zo doe je dat!

Cv filmpje maken

Op papier is het soms lastig om jezelf echt goed te presenteren wanneer je solliciteert op een vacature. Het maken van een video cv is een goede manier om op te vallen en om te laten zien waarom jij goed bij het bedrijf past. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen hun sollicitatie wat extra kracht bijzetten met het maken van een cv filmpje.

Cv filmpje maken

Wat moet je in een cv filmpje vertellen?

Een cv filmpje is anders dan een geschreven cv. Welke opleidingen je hebt gedaan en wat je werkervaring is kan de recruiter allemaal wel lezen op papier. In het cv filmpje gaat het vooral om het presenteren van jezelf. Dit is je kans om te laten zien wie je bent. Een video cv geeft je de perfecte mogelijkheid om op een enthousiaste manier te vertellen waarom jij de baan zou moeten krijgen en wat jij kunt toevoegen op de werkvloer.  

Tips voor het maken van een goede video cv

Iedereen kan een video cv maken. Je hoeft er echt geen cameracrew voor in huis te halen. Je kunt een video cv gerust opnemen met je telefoon of de camera van je laptop. Of gebruik de fotocamera die je al bezit. Vaak zit hier ook een videofunctie op. Het is dan handig om ook een statief te gebruiken.

Met de volgende tips zorg je ervoor dat je video er straks tiptop uitziet. 

Zelf je cv maken?

1. Doe research

We beginnen met de inhoud van je video. Om mensen ervan te overtuigen dat jij degene bent die ze zoeken, moet je wel weten wát ze zoeken. Pak daarom de vacature erbij en lees deze nogmaals goed door. Zoek op internet eventueel nog even wat extra informatie over het bedrijf.

Misschien ken je wel iemand die al bij het bedrijf werkt die je iets kan vertellen over de sfeer op de werkvloer. Wordt er bijvoorbeeld formeel met elkaar omgegaan of juist informeel? Of kijk eens op LinkedIn wie er bij het bedrijf werken. Als je goed bent geïnformeerd kun je je verhaal aansluiten op de wensen van het bedrijf. 

2. Wees jezelf

Het is belangrijk dat je in de video cv laat zien wie jij bent. Dat is soms best lastig als je in een camera moet praten. Gelukkig wordt er niks live opgenomen, dus heb je alle tijd om je verhaal te oefenen en weer opnieuw op te nemen. Zorg ervoor dat je open, vrolijk en enthousiast overkomt. 

3. Zorg voor goed licht en geluid

De kwaliteit van je camera is niet heel belangrijk. Het is wel belangrijk dat je goed te zien en te horen bent. Let daarom goed op het licht en geluid bij de opname van je video cv. Het beste kun je de video opnemen bij daglicht. Laat het licht in je gezicht schijnen. Ga niet met je rug voor het raam zitten want dan blokkeer je het licht en ben je niet goed te zien. Ga dus liever andersom zitten, met je gezicht naar het raam toe. 

Heel belangrijk is ook het geluid van je opname. Rijdt er net een vrachtwagen langs als jij enthousiast je verhaal doet? Stop dan de opname en begin opnieuw. Je nieuwe werkgever moet je goed kunnen verstaan. 

4. Kijk naar de camerapositie en achtergrond

Vergeet niet dat mensen ook de achtergrond kunnen zien. Let daarop als je een locatie uitzoekt om de video op te nemen. Zorg voor een neutrale achtergrond en ga niet op je bed zitten bijvoorbeeld. Voorkom dat er ineens familieleden op de achtergrond langslopen. Het lijken kleine dingen, maar ze zijn erg belangrijk. 

Let ook op de camerapositie. Net als in een echt gesprek vinden mensen het fijn om in je ogen te kunnen kijken. Ga daarom lekker dicht op de camera zitten en probeer het beeld scherp te houden. Zet de camera recht voor je gezicht, niet hoger of lager. Dit kun je doen door een statief te gebruiken of door bijvoorbeeld een stapel boeken onder je laptop te leggen. 

5. Hou het cv filmpje kort

Hou het cv filmpje lekker kort, rond de minuut is meestal goed. Maak de video in ieder geval niet langer dan anderhalve minuut. Je hebt dan tijd genoeg om jezelf te presenteren zonder je toekomstige werkgever te vervelen. 

Een video cv is een perfecte aanvulling op je gewone cv. De kijker van het filmpje ziet direct wat voor persoon je bent en kan daardoor snel bepalen of jij bij het bedrijf past. Als je bij het maken van je cv filmpje bovenstaande tips meeneemt en enthousiast vertelt waarom je aangenomen zou moeten worden, heb je in ieder geval een prima eerste indruk achter gelaten.

Lees ook:
Hoe lang duurt het om een baan te vinden?

Zelf je cv maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *