Open sollicitatie via e-mail versturen

Een open sollicitatie via e-mail versturen

Een sollicitatie versturen via e-mail terwijl er geen vacatures zijn? Het kan. Dit noemen we een open sollicitatie. Bij een open sollicitatie verstuur je een cv samen met een begeleidende e-mail naar het bedrijf waar je graag zou willen werken. Pak je het goed aan dan zou een open sollicitatie zomaar tot jouw droombaan kunnen leiden.

Hoe schrijf ik een open sollicitatie?

Een open sollicitatie via e-mail versturen

Een open sollicitatie verschilt niet heel veel van een regulier sollicitatie. Het grootste verschil is uiteraard dat je niet reageert op een vacature, maar uit eigen interesse solliciteert. Dit laatste kan voor bedrijven een groot pluspunt zijn, want gemotiveerd personeel is niet altijd even makkelijk te vinden. Schroom je dus vooral niet om een open sollicitatie te versturen. Het is de moeite absoluut waard.

Onderdelen open mail

Een open sollicitatie via e-mail bestaat uit een:

Onderwerp

Dit is het onderwerp wat je aan je e-mail bericht geeft. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ‘Open sollicitatie’ als onderwerp te kiezen of het te specificeren naar een bepaalde afdeling ‘Open sollicitatie receptie’.
 

Aanhef

Dit is bijvoorbeeld ‘Geachte mevrouw De Groot’ of ‘Geachte heer Van Muiswinkel’. Probeer altijd uit te zoeken wie de persoon is die open sollicitaties binnen het bedrijf in behandeling neemt. Soms kun je deze informatie op de bedrijfswebsite vinden, maar soms zul je eerst moeten bellen.   

Introductie, middenstuk en afsluiting

Dit is de inhoud van de van je open sollicitatie via e-mail. Kort gezegd bestaat deze uit: wie ben je, wat kan je en wat wil je? In de introductie geef je kort aan waarom je geïnteresseerd om bij het bedrijf te werken. In het middenstuk beschrijf je vervolgens welke opleiding(en) je hebt gevolgd en welke werkervaringen je op zak hebt. Je kunt afsluiten met wat je wilt gaan doen bij het bedrijf gevolgd door een:

‘Ik hoop dat jullie mijn open sollicitatie in behandeling nemen. Ik neem over 2 weken telefonisch contact op om mijn sollicitatie verder toe te lichten en u te vragen om een reactie’.

Ondertekening

Als laatste onderteken je de e-mail met je naam en contactgegevens zoals telefoon en e-mailadres. Het kan soms handig zijn om hierbij te vermelden wanneer je het beste telefonisch bereikbaar bent.   

In de bijlage voeg je je cv toe.

Tip: voeg je cv toe in PDF-formaat. Dit is een formaat wat vrijwel elk bedrijf kan openen en waarbij de opmaak bewaart blijft. Het kan namelijk zo zijn, als je bijvoorbeeld een cv in Word opmaakt, dat je cv er heel anders uit komt te zien wanneer deze op een andere PC wordt geopend. Met een PDF-bestand ben je ervan verzekerd dat je cv correct wordt weergegeven.

De open sollicitatie is verstuurd en nu?

Na het versturen van de open sollicitatie via e-mail wacht je twee weken, of 10 werkdagen, op een reactie. Heb je geen reactie ontvangen dan kun je zelf contact opnemen. Het liefst telefonisch, zodat je direct je sollicitatie kunt toelichten en om een reactie kunt vragen. Dit is een spannend telefoontje, dus bereid je goed voor.

Voordat je de telefoon pakt bedenk je je:

Nabellen na een open sollicitatie via e-mail

Nabellen na een open sollicitatie

Zo kun je bijvoorbeeld wat zinnetjes opschrijven die je helpen bij het telefoongesprek:

Voorbeeld introductie:

Goedemiddag, mijn naam is Chantal en ik heb twee weken geleden een open sollicitatie gestuurd. Ik ben erg benieuwd of u deze heeft ontvangen en in behandeling heeft genomen?

Voorbeeld positieve reactie:

Wat fijn om te horen dat u interesse heeft in een gesprek. Hier maak ik graag tijd voor. Ik zou op een donderdag of een vrijdag bij u langs kunnen komen. Kunt u een voorstel doen?

Voorbeeld bij afwijzing:

Erg jammer dat u geen mogelijkheden voor mij ziet bij uw bedrijf. Mag ik u vragen om mijn cv te bewaren? U mag altijd contact met mij opnemen wanneer er een geschikte positie vrijkomt.

De voorbeelden hierboven zullen je zeker helpen bij het nabellen.

De kans op een succesvolle open sollicitatie via e-mail vergroot je met nabellen aanzienlijk. Een open sollicitatie is dan als het ware een mooie binnenkomer. Pas daarna komt het gesprek op gang, Als je laat zien dat je pro-actief bent wek je bovendien meteen de interesse van je wellicht toekomstige werkgever.

Lees ook eens:
Gedemotiveerd na vele sollicitaties: wat kun je eraan doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.